Legatura dintre boala Kawasaki și infecția cu noul coronavirus în cazul copiilor

Legatura dintre boala Kawasaki și infecția cu noul coronavirus în cazul copiilor

Până în prezent, majoritatea copiilor infectaţi cuCOVID-19erau fie asimptomatici, fie au dezvoltat o formă uşoară a bolii.

În lumina noilor descoperiri, s-a stabilit că boala poate fi asociată, în unele cazuri, cu anumite complicaţii.

Recent, medicii din cadrul Pediatric Intensive Care Society (PICS) dinMarea Britanie au observat „o creştere redusă în numărul de cazuri de copii bolnavi critic, ce prezintă un tablou clinic neobişnuit”, depistând în acest sens „o stare inflamatorie la nivelul mai multor sisteme”, aceste simptome fiind similare cu noulcoronavirus.

În urma trimiterii unui comunicat de către oficialii sanitari, Serviciul Naţional de Sănătate (National Healt Service – NHS) a emis o alertă, semnalând „o aparentă creştere a numărului copiilor de toate vârstele, care prezintă o stare inflamatorie la nivelul unor sisteme, necesitând terapie intensivă în Londra şi în alte regiuni”, citeazăCNN.

Ulterior, cazurile de Kawasaki au fost confirmate și de medici pediatri din Italia, Spania, Belgia și Franța, cu toții recunoscând simptomele.

Boala Kawasaki, similară cu COVID-19

Boala Kawasaki afectează în general copiii cu vârste sub 5 ani, fiind caracterizată de o inflamare a vaselor de sânge din întreg organismul și putând duce la stop cardiac şi anevrism.

Așadar, NHS a transmis că durerile abdominale şi simptomele gastrointestinale se numără printre „caracteristicile comune” în aceste cazuri, alături de inflamarea cardiacă, simptome ce pot fi legate de complicaţiile apărute la unii adulţi bolnavi deCOVID-19.

Simon Kenny, directorul departamentului pediatric la National Health Service, a transmis pentru The Washington Post că alerta a fost emisă deoarece „este important ca medicii să ştie despre apariţia oricăror potenţiale legături, pentru a putea oferi rapid copiilor şi tinerilor îngrijirea potrivită”.

Simptomele bolii Kawasaki

„În primele patru-cinci zile de la debutul acestei maladii se observă cinci semne clinice majore: febră mare mai multe zile, cinci sau pe acolo, să ai ganglionii umflaţi la gât, să ai conjunctivită, să ai ochii ca şi cum ţi-ar fi intrat apă cu săpun în ei, nu să curgă cu puroi, să fie non-supurativă. Să ai ochii roşii-roşii, să ai buzele umflate şi crăpate şi să ai umflături la mâini şi la picioare, eventual cu erupţie”, a declarat medicul pediatru Mihai Craiu, notează playtech.ro

Mama unui copil de trei ani din Edinburgh, Scoția, afectat de boala Kawasaki, a vorbit despre simptomele fiului său:

„Era inert, ca un zombie, nu mai era nimic acolo. Toți cei care îl știu pe Freddie ar fi sesizat asta, pentru că am un băiat foarte vioi – ceva era în neregulă”, a declarat aceasta, citează Daily Star.

Copilul a stat cinci zile în spital și a primit tratament, apoi a fost externat. Ulterior, mama sa a prezentat simptome de COVID-19, inclusiv tuse, febră și pierderea gustului, mirosului.

Boala Kawasaki determină ca vasele de sânge să se inflameze, afectând copiii sub cinci ani, în proporție de 80% și determinând complicații la inimă în cazul unui procent de 25% dintre pacienți.

Deși apariția bolii a fost pusă pe seama câtorva factori (infecțioși-virali/bacterieni, genetici, autoimuni), din păcatenu se cunoaște cauza ce determină această afecțiune.

Dacă boala nu este tratată, complicațiile pot fi fatale, în 2-3% din cazuri, avertizează medicii britanici.

Ultima oră
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său
20:19 - Accident cumplit în județul Prahova. Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost transportate la spital (VIDEO)
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)
19:37 - Probleme pentru Selly! Mesajul transmis de vlogger în toiul nopții: „Ne asigurăm că pe viitor nu mai încearcă nimeni să mă rănească sau să mă omoare…”
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă
18:29 - Dan Tanasă: AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui Klaus Iohannis