Bogdan Aurescu: Nu cred că Rusia va avea această îndrăzneală să intre în conflict direct cu NATO, pentru că nu poate să-i facă față / Ce spune ministrul de Externe despre garanțiile de securitate ale României (VIDEO)

Bogdan Aurescu: Nu cred că Rusia va avea această îndrăzneală să intre în conflict direct cu NATO, pentru că nu poate să-i facă față / Ce spune ministrul de Externe despre garanțiile de securitate ale României (VIDEO)
Foto: MAE / Facebook

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că, în opinia sa, Rusia nu ar îndrăzni în acest moment să intre într-o confruntare directă cu NATO deoarece nu ar reuși să-i facă față. Acesta a explicat și garanțiile de securitate de care se bucură România ca membru al NATO.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Bogdan Aurescu, despre garanțiile de securitate de care se bucură România ca stat NATO

„Avem garanțiile de securitate ale NATO, deci suntem sub umbrela de apărare colectivă a NATO. Concret: avem pe teritoriul României desfășurate trupe aliate: 1000 de militari americani deja, peste 500 cred de militari francezi care fac parte din forța de reacție rapidă a NATO, o parte din ea care are un nivel de reacție și mai rapid și care e desfășurată în România prin acești militari francezi, a ajuns în România un contingent de militari belgieni, vom primi în curând și militari portughezi și alte trupe aliate în perioada imediat următoare.

La NATO acționăm pentru crearea acelerată a unui grup de luptă care va fi creat în România

Dar NATO nu se oprește aici cu apărarea coelctivă, sunt mecanisme ce pot fi puse în aplicare dacă e vorba de intervenție când apărarea colectiv trebuie pusă în aplicare: e forța de reacție rapidă mai amplă, care are peste 30.000 de militari, alte mecanisme care țin de forțele de schimbare a trupelor și întărire a acestora, există rețeaua de comandamente NATO.

Deci tot felul de mecanisme care fac parte din acest sistem de apărare colectivă dacă, Doamne ferește!, un stat e atacat.

Ceea ce nu cred cîă se pune problema în acest moment, că Rusia nu va avea această îndrăzneală, să spunem, să intre în conflict direct cu NATO, pentru că nu poate să-i facă față”,a declarat Bogdan Aurescu, pentru B1 TV.

Ce spune Aurescu despre amenințările Rusiei

Ministrul de Externe a explicat apoi situația celor 14 elicoptere ucrainene civile ajunse în România, dar și pe cea a avionului care a ajuns în România din cauza unor probleme tehnice, fiind apoi escortat fără armament înapoi în Ucraina.

„Deci orice fel de amenintare, avertisment pe care l-am auzit din partea Ministerului Apărării rus în această speță e complet nefondată, deci n-are niciun fel de bază.

E o încercare de a amenința statele aliate. E un arsenal de ameninări al Rusiei care vrea mereu să inducă un sentiment de panică, de lipsă de încredere în opinia publică din statele aliate”, a punctat Aurescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe