Bombardierele strategice americane au survolat România: „Succesul acestor exerciții ne asigură că puterea defensivă a NATO rămâne de neegalat”

Bombardierele strategice americane au survolat România: „Succesul acestor exerciții ne asigură că puterea defensivă a NATO rămâne de neegalat”

Bombardiere strategice americane B-52H Stratofortress au survolat țări din Europa, printre care și România, pentru a treia oară în această lună. Misiunile piloților SUA s-au desfășurat pe 4, 7 și 29 martie, potrivit Adevărul.

Bombardierele strategice americane au survolat România

Aeronavele, parte din 5th Bomb Wing, au decolat de la baza Royal Air Force Fairford și au survolat Țările de Jos, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria și România. Aeronavele au executat câteva manevre într-un spațiu din zona estică a Buzăului, cum s-a întâmplat și pe 4 martie.

Cel mai probabil a avut loc o nouă simulare de sprijin aerian apropiat cu operatorii JTAC (Joint Terminal Attack Controllers) din România, care au furnizat coordonatele necesare pentru „distrugerea” unui inamic.

Misiunile de acest gen au un rol esențial în pregătirea piloților americani, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

„Rotaţiile Bomber Task Force ne oferă o oportunitate de a ne integra şi de a ne antrena cu aliaţii şi partenerii, mai ales în această perioadă dificilă”, a declarat Jeff Harrigian, comandantul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite în Europa, al Forţelor Aeriene din Africa şi al Comandamentului Aerian Aliat al NATO. „Succesul acestor exerciţii ne asigură că puterea defensivă a NATO rămâne de neegalat”, a continuat generalul.

Bombardierele B-52H Stratofortress sunt printre cele mai vechi modele aflate în serviciul forțelor aeriene americane și au efectuat primele zboruri acum 70 de ani, în 1952, însă au fost modernizate în mod constant. Menținerea lor în serviciu se datorează performanţelor superioare la viteze subsonice mari, dar şi încărcăturii utile mari, şi costurilor de operare relativ reduse.

Aceste aeronave pot lovi cu încărcături nucleare, dar și cu armament convențional de mare precizie, ceea îi conferă un rol important în în strategia de securitate naţională a SUA, inclusiv pe latura de descurajare.

Astfel, B-52H Stratofortress a fost păstrat în dotare cu toate că au apărut mult mai avansate, precum Rockwell B-1 Lancer (cu geometrie variabilă) sau Northrop Grumman B-2 Spirit (cu tehnologie stealth: nedetectabil radar) şi a iminentei lansări a noului bombardier invizibil B-21 Raider, parte din programul Long Range Strike Bomber.

B-52H Stratofortress este capabil să transporte peste 32 de tone de armament, iar de-a lungul timpului a fost fabrica de compania Boeing (care s-a ocupat ulterior şi de modernizările succesive) în 744 de unităţi, însă, susțin anumite surse, doar 10% dintre ele mai sunt acum în serviciu.

La cursul din anul 1998, preţul unui astfel de aparat se ridica la peste 53 de milioane de dolari.

Avioanele B-52H Stratofortress, care sunt utilizate exclusiv de US Air Force, sunt operate de echipaje formate din cinci persoane, pilot, copilot, ofiţer de sisteme de armament, navigator şi ofiţer de război electronic. Pot zbura 16.327 kilometri, la o altitudine de 15.000 de metri, fiind propulsate de opt motoare Pratt & Whitney TF33-P-3/103 turbofan.

Motoarele mănâncă destul de mult combustibil, motiv pentru care rezervoarele unui B-52H Stratofortress au o capacitate totală de 181.610 de litri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:13 - Angel Tîlvar (MApN): Ziua Națională va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție
17:56 - Meghan Markle a fost amenințată cu moartea când încă era membră activă a familiei regale britanice, susține Poliția din Londra: „Am avut echipe care au făcut cercetări”
17:55 - O ucraineancă şi-a găsit sfârşitul în judeţul Vâlcea. S-a spânzurat după ce a aflat că şi-a pierdut soţul şi fiul pe front
17:36 - Incendiu puternic la o fabrică de mobilă din Cehu Silvaniei, județul Sălaj (FOTO)
17:25 - Comisia Europeană își menține propunerea de suspendare a 7,5 miliarde euro din fondurile europene ale Ungariei: „Există în continuare un risc pentru bugetul UE”
17:21 - O celebră fântână din Roma va fi iluminată în culorile drapelului României pe 1 Decembrie
16:56 - Coaliția de guvernare din Italia a retras amendamentul care ar fi permis și în 2023 furnizarea de armament către Ucraina fără aprobarea parlamentului
16:54 - Vaslui: Un bărbat a fost trezit din somn de poliţişti şi încătuşat pe loc, după ce a adormit la volanul maşinii cu care făcuse accident
16:35 - Mircea Geoană: Sunt convins că Grupul de luptă NATO din România va ajunge la nivel de brigadă
16:13 - Expoziția de pictură și desen „Orice drum e un ocoliș” a lui Constantin Flondor, la Galeria Română până pe 4 ianuarie. Vernisajul are loc pe 6 decembrie