Cardul de sănătate, blocat: Sistemul nu funcționează de 24 de ore. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a anunțat cât de repede se va face reparația (VIDEO)

Cardul de sănătate, blocat: Sistemul nu funcționează de 24 de ore. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a anunțat cât de repede se va face reparația (VIDEO)

Românii care au marți treabă la medic s-ar putea să bată drumul degeaba. Sistemul informatic al cardului național de asigurări de sănătate este indisponibil de aproape 24 de ore, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a anunțat cât de repede se va face reparația, informează B1 TV. Cel mai probabil, sistemul a picat din cauza unor probleme tehnice de comunicație între unele componente ale sistemului. Nu este prima avarie majoră pe care o are sistemul. Anul acesta, în primele șase luni, a picat de cel puțin zeceori. Cert este că un sistem care a costat aproape 200 de milioane de euro este nefuncţional.

”A fost o licitație pt asigurarea mentenanței, nu știu dacă s-a rezolvat. În situația în care nu merge cardul sunt probleme pentru că serviciile nu pot fi validate și nu se poate intra în fișa pacientului. Nu a mers nici rețea electronică. Putem sa lucrăm offline, dar nu avem acces la date. Putem să facem consultațiile, dar dacă nu vor fi semnate cu cardul, nu vor fi validate. Există mișcări permanente în sistem, unii devin asigurați, alții neasigurați și dacă nu merge cardul nu putem verificat aceste lucruri”, a declarat medicul Sandra Adalgiza Alexiu, preșdintele Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov pentru Știrile B1 TV.

La rândul său, Mariana Pârcălabu, președintele Patronatului medicilor de familie, a spus că întreaga platformă electronică este nefuncțională.

”Situația este la fel ca ieri, întreaga platfomă electronică este prăbușită, nu merge nici Sistemul Informatic Unic Integrat, nu merge nici prescripția electornică. Lucrăm în orb și există riscul să fie invalidat. Mai mult, nu mai poți face verificarea a ceea ce s-a validat ulteror sau nu. Este bătaie de joc la adresa pacienților și a medicilor. Un sistem informatic ne ajută extrem de tare, dar cu condiția să funcționeze. Nu este posibil, ca la doi ani de când avem cardul să avem probleme din ce în ce mai mari. Să cadă diferite componente ale sistemului se întâmplă aproape zilnic. A devenit o conduită zilnică, dar nu să cadă tot, când nu mai poți funcționa, practic”, a spus Mariana Pârcălabu.

Cardul de sănătate, blocat: Sistemul nu funcționează de 24 de ore. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a anunțat cât de repede se va face reparația

#DIRECT_ONE_m226wv#

Timp de șapte ani s-a lucrat la implementarea cardului de sănătate. Medicii de familie au atras însă atenția de mai multe ori că acesta nu funcționează la parametri normali, sistemul de validarea a cardurilor blocându-se în repetate rânduri, ceea ce creează un adevărat haos în cabinetele medicale, în spitale și în farmacii.

Informatizarea sistemului de sănătate prespune sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), rețeta electronică, cardul electronic de sănătate și dosarul electronic de sănătate.

Memorandumul pentru implementarea acestui sistem a fost semnat în 2010, iar în 2012 a fost introdus sistemul rețetei electronice, în timp ce cardul electornic și dosarul electornic de sănătate trebuiau să fie funcționale în 2013, de atunci înregistrându-se mai multe amânări, în contextul unor scandaluri declanșate de fraude.

Cu tot cu TVA, statul a investit 184 de milioane de euro pentru informatizarea sistemului.

De asemenea, la începutul anului 2014, se estima că statul a pierdut un miliard de euro din cauza amânării punerii în practică a sistemului de carduri.

Urmăriți B1TV.ro și pe