A început cumpărarea cărnii de porci pentru masa de Crăciun, iar cele mai căutate rase sunt cele cu grăsime puțină și carne multă, crescute fără furaje.
În acest an, prețurile pe kilogram în viu pornesc de la 13 lei, iar românii pun mare preț pe calitatea cărnii, conform știrileprotv.
Într-o localitate din Alba, un fermier a sacrificat un porc de peste 500 de kilograme, crescut doi ani cu mâncare săbătoasă. Munca a fost titanică și a fost nevoie de cinci oameni pentru a scoate porcul din coteț, apoi a fost transportat cu tractorul. Porcul este un metis între rasele Marele Alb și Landras.
„Cine își cumpără, își cumpără un porc; nu se adună doi inși să cumpere un porc. Pentru familie, eu pot să îl tai. Să aibă peste 150-170 de kilograme. Mai am vreo 20, dar vreo 50 am dat”, a spus un fermier.
Un alt gospodar a crescut trei porci din aceeași rasă, iar kilogramul este cuprins între 15 și 17 lei.
„E al meu, îl țin pentru familie, și doi sunt de vânzare, și sunt arvuniți. Sunt Marele Alb și cu Landras. Au mai multă carne. În jur de 15-16-17 lei, pe aici se învârte prețul. Sunt crescuți natural, numai cu furaje produse de mine. Carnea e gustoasă, e fragedă”, a spus un alt fermier.
Preparatele din carne de porc sunt lăsate la afumat, apoi vor fi gata pentru a fi puse pe masa de sărbători. În acest an, Ignatul este pe 20 decembrie.