UPDATE: Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat și adus la mal de echipele de intervenție.
„Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situații. Ulterior, corpul neînsuflețit va fi preluat de reprezentanții Institutului de Medicină Legală pentru efectuarea procedurilor medico-legale”, a transmis ISU Buzău.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Au trecut aproape 15 de ore de când pompierul căzut în lacul Siriu este de negăsit. Tânărul a dispărut după ce hidrobicicleta pe care se afla împreună cu alți doi prieteni s-a răsturnat. Sâmbătă dimineaţă, autorităţile au reluat operaţiunea de salvare cu scafandri, însă misiunea lor este semnificativ îngreunată de adâncimea mare și temperaturile scăzute. Pentru căutări este folosit și un detector special, bazat pe inteligență artificială, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România, sâmbătă, pentru Antena 3.
„E cel mai performant din lume, bazat pe inteligență artificială, care până acum a dat rezultate extraordinare la toate cazurile în care l-am utilizat. Avem cinci astfel de detectoare la nivel național. Încercăm să acoperim cu ele o suprafață cât mai mare în astfel de situații delicate, dar va fi o acțiune de căutare destul de dificilă, pentru că adăncimea lacului este foarte mare.
Am înțeles că chiar în locul respectiv sunt undeva la 50 m și în acest moment detectoarele pe care le deținem se limitează la această distanță, deci să sperăm că nu sunt și adâncimi mai mari în care să fie trupul târât de curenții de sub apă.
Colegii mei de la Salvamont vor încerca să acopere o arie cât mai mare cu acest detector, să identifice locația în care se află victima și scafandrii să poată să facă căutări punctuale în zonele respective, să nu caute foarte mult. Este foarte dificil să cauți la o astfel de adâncime, trebuie scafandri foarte bine pregătiți. Temperatura apei este foarte scăzută în această perioadă și cu siguranță totul se va desfășura foarte greu.
Dacă nu se vor da rezultate astăzi sau în zilele următoare, probabil ne vom mobiliza la nivel național, vom face, vom aduce toate echipajele de căutare din țară și vom încerca să identificăm locația în care se află persoană în necaz”, a spus șeful Salvamont.
Șeful Slavamont a explicat și cum funcționează acest detector sofisticat care reușește să identifice corpul unei victime sub apă și să ghideze scadandrii către locul în care se află persoana în cauză.
„Transmite niște unde în apă și, atunci când undele întâlnesc corpul, sunt analizate cu acest sistem de inteligență artificială și rezultatele sunt foarte rapide. Ni se arată pe detector direcția în care se află victima sub apă, adâncimea și alte elemente care pot să ajute scafandri la identificarea rapidă a locației unde se află persoana respectivă”, a explicat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.
Potrivit ISU Buzău, acţiunile de căutare a persoanei dispărute continuă cu ajutorul unei bărci pneumatice, al unui sonar şi a 7 scafandri veniţi în sprijin de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Bucureşti, Dâmboviţa, Prahova şi Braşov.
Dintre cele trei persoane aflate pe hidrobicicletă, două au reuşit să se salveze şi au fost preluate de echipajele de intervenţie. Ulterior, cei doi au fost transportați la unitatea medicală din Nehoiu, prezentând simptome de hipotermie. Din păcate, cea de-a treia persoană, pompier în cadrul Staţiei de Pompieri Mărunţişu, nu a mai reuşit să iasă la suprafaţă și este căutat în continuare căutat de autorități.