Ce înseamnă „Bogdaproste” / Puțini români cunosc istoria și originile acestei expresii

Ce înseamnă „Bogdaproste” / Puțini români cunosc istoria și originile acestei expresii
Sursa foto: Pixabay

„Bogdaproste” sau, „bodaproste”, cum mai este folosit în forma sa colocvială, este o expresie pe care o auzim adesea de la români. Cu siguranță fiecare dintre noi a remarcat că „bogdaproste” nu prea seamănă cu restul cuvintelor uzuale din română.

Cum se traduce „bogdaproste”

Printre mulțimea de limbi care și-au lăsat amprenta, de-a lungul veacurilor, asupra poporului nostru, poate cea mai importantă, după latină, este slavona.

În timp ce aproximativ 20% din cuvintele românești sunt de origine slavă, procentul cuvintelor rămase din dacă este surprinzător de mic.

„Bogdaproste”, cuvânt uzual pentru noi, este unul din cuvintele originare din slavonă, limba din care a evoluat bulgara modernă și limba care a fost folosită în bisericile românești, vreme de secole.

Cuvântul poate fi tradus în mai multe feluri, însă cel mai precis înțeles este „Dumnezeu să-i ierte”.

Când folosesc românii cel mai adesea cuvântul „bogdaproste”

După cum știm deja, limbajul este în continuă schimbare. Nicio limbă nu rămâne „bătută în cuie”, ci evoluează constant, modificându-se pentru a putea reflecta diversele schimbări din societate.

În Biserica Ortodoxă unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este acela de a pomeni morții, iar expresia „bogdaproste” este folosită drept o formă de recunoștință în momentul în care se primește ceva ce a aparținut celui trecut în neființă, imediat cum acestea au fost binecuvântate de preot.

Așadar, „bogdaproste” este cuvântul folosit atunci când primim ceva de pomană, iar răspunsul obișnuit pe care îl dăm este „să fie primit”.

Pomenirea morților este un obicei familiar în credința Ortodoxă, „bogdaproste” fiind, astfel, o rugăciune către Dumnezeu pentru iertarea păcatelor celor care au murit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)