Circa 20.000 de credincioși sunt așteptați în Portul Tomis la Slujba de Bobotează din Constanța

Circa 20.000 de credincioși sunt așteptați în Portul Tomis la Slujba de Bobotează din Constanța
Foto: Facebook @ Arhiepiscopia Tomisului

Circa 20.000 de persoane sunt așteptate joi în Portul turistic Tomis, la manifestările religioase de Bobotează, spune Arhiepiscopia Tomisului, care a pregătit 150.000 de PET-uri cu agheasmă pentru credincioși, potrivit Stirileprotv.ro.

Circa 20.000 de credincioși așteptați în Portul Tomis la Slujba de Bobotează din Constanța

Botezul Domnului, sau „Epifania”, se celebrează anual pe 6 ianuarie și este ultima sărbătoare din seria care marchează Nașterea Domnului Iisus Hristos, fiind menită să evoce evenimentele din apa Iordanului.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a început la ora 8 să oficieze Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, iar la ora 11:30 va avea loc „tradiționala Procesiune de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului”, spune Arhiepiscopia Tomisului într-o postare pe Facebook.

De la 15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu, iar de la 17 va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol.

„Sunt pregătite zeci de butoaie, multe dintre ele mari de câte 5.000 litri fiecare, altele de câte 2.000, 1.000 sau 500 de litri, în aşa fel încât să avem peste 100.000 de litri ca să umplem cele 150.000 de sticle şi să aibă credincioşii în ziua de Bobotează, să ia apă sfinţită. Atunci vom merge cu carele cu boi şi cu măgari în Portul Tomis şi acolo vom sfinţi apa, vom sfinţi şi marea, butoaiele vor merge prin oraş, vor mai da apă creştinilor care vor ieşi în cale, preoţii vor stropi cu agheasmă să sfinţească oraşul nostru, un oraş creştin botezat de Sfântul împărat Constantin cel Mare”, a declara Arhiepiscopul Tomisului, înainte de ajunul Bobotezei.

La evenimentele de la Constanța participă și Forțele Navale Române.

„Forțele Navale Române participă vineri, 6 ianuarie, începând cu ora 10.30, la Constanța, la activitățile prilejuite de sărbătoarea religioasă a Botezului Domnului. Marinarii militari, alături de Muzica Militară a Forțelor Navale, vor fi prezenți în fața Catedralei «Sfinții Petru și Pavel» și vor face parte din Garda de Onoare constituită pentru a parcurge traseul dintre catedrală și Portul Turistic «Tomis», împreună cu soborul de preoți, carele cu apă și credincioșii participanți la procesiunea religioasă.

La slujba de sfințire a apelor, Centrul de Scafandri va participa cu șase scafandri de asigurare, zece înotători profesioniști și două bărci de tip «Bombard» cu câte doi scafandri la bord, care vor lua parte la recuperarea celor trei cruci aruncate în apă de Arhiepiscopul Tomisului. Totodată, un echipaj de prim ajutor va fi prezent la activitate, pentru a asigura măsurile de prevenire și gestionare a eventualelor situații de urgență”, se arată în comunicatul Marinei militare române.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo