Unele dintre cele mai așteptate fructe ale acestei perioade au fost puse în pericol de temperaturile extrem de scăzute cu care s-a confruntat România în această primăvară. Mugurii, florile și chiar fructele abia formate au fost distruse.
Direcțiilor agricole din țară nu le-a mai rămas decât să își evalueze pagubele și să spere că nu vor mai fi nevoiți să îndure alte fenomene meteo anormale pentru această perioadă.
La Cireșoaia, în Bistrița-Năsăud, livezile întinse pe zeci de hectare au fost afectate de valul de ger de la începutul acestei luni.
„Toată suprafața de cireș a fost afectată, în unele locuri 100%, cum suntem aici, în alte locuri 70-80% este afectată recolta de cireșe. Anul trecut, pe 9 mai, culegeam pentru vânzare”, a spus Nicolae Fustos, fermier, pentru Știrile ProTV.
Nici în Dolj, situația nu este mai roz. Fructele au fost grav afectate de îngheț.
„Înăuntru fructul este înghețat. Ia uitați, se poate vedea. O cireașă, două, trei, de poftă, dacă vor scăpa și astea dintr-un pom întreg!”, a spus Emilia Fiță, reprezentanta unei ferme.
„Produse românești cred că nu vor mai fi, înghețul a fost peste tot în țară. Acum vor fi foarte scumpe și, fiind foarte puține, cred că o să fie o delicatesă. Dacă a scăpat o cireașă-două…”, a adăugat Emilia Fiță, reprezentanta unei ferme.
Specialiștii direcțiilor agricole din țară verifică în această perioadă sute de livezi și sere de legume care au fost afectate de îngheț, în încercarea de a stabili cum vor fi despăgubiți agricultorii.
„Estimarea afectării este undeva între 20 și 75 la sută a plantațiilor pomicole. Ministerul Agriculturii centralizează aceste date”, a declarat Sorin Agapie, director Direcția Județeană pentru Agricultură Dolj.
Comisiile agricole lucrează acum la evaluarea pagubelor. Pe de altă parte, cultivatorii avertizează că fără sprijin de la stat vor fi nevoiți să crească prețurile.