Toate after-school-urile, grădinițele și școlile private, închise în vacanță începând de luni, timp de două săptămâni

Toate after-school-urile, grădinițele și școlile private, închise în vacanță începând de luni, timp de două săptămâni
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: CNSU a transmis că activitatea NU va fi suspendată în creșe, în următoarele două săptămâni, aceasta fiind singura excepție. În rest, toți copiii/elevii intră în vacanță pentru următoarele 14 zile, ca măsură de limitare a răspândirii coronavirusului. Propunerea CNSU a fost aprobată de Guvern în ședința de vineri.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus ca unitățile de tip after-school să fie închise două săptămâni. Hotărârea a fost adoptată vineri și urmează să fie confirmată în ședința de Guvern. Cele 21 de școli care funcționează după un calendar special vor suspenda prezența fizică. Închise în următoarele două săptămâni vor fi și grădinițele și școlile private.

CNSU, decizie privind funcționarea unităților tip after-school

„(2) Se propune suspendarea activităților cu prezența fizică la nivelul tuturor unităților sau operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school, în perioada 25.10.2021-05.11.2021”, se arată în Hotărârea CNSU.

Măsura se aplică în toată țara, indiferent de rata de infectare cu coronavirus din localitate.

Elevii din școli și licee vor intra în vacanță de luni, pentru două săptămâni.

„1) Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar.

(2) Se propune emiterea de către Ministerul Educației a unei instrucțiuni prin care să se recomande instituțiilor de învățământ superior din sistemul național de învățământ trecerea în online a tuturor activităților în perioada 25.10.2021-05.11.2021.

(1) Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.

(2) Se propune suspendarea activităților cu prezența fizică la nivelul tuturor unităților sau operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school, în perioada 25.10.2021-05.11.2021”, a mai decis CNSU.

Noi restricții anti-COVID, propuse de CNSU

Comitetul a propus și alte măsuri de limitare a răspândirii COVID-19. Astfel, începând de luni, în instituții, hoteluri, restaurante și mall-uri se va putea intra decât cu certificatul verde.

Evenimentele private vor fi interzise.

Alte măsuri vizează interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, închiderea barurilor şi cluburilor, obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile, inclusiv la locul de muncă.

Toate produc efecte doar după ce sunt aprobate prin acte normative ale Guvernului.