Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre în sectorul Mehedinţi, unde cinci localităţi sunt în pericol să fie inundate (VIDEO)

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre în sectorul Mehedinţi, unde cinci localităţi sunt în pericol să fie inundate (VIDEO)

Viitura care a făcut dezastru în Serbia se apropie de România. Deja este cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre în sectorul Mehedinţi, unde cinci localităţi sunt în pericol să fie inundate. Fluviul s-a umflat după ploile din ultimele zile, iar în Gruia, Pristol, Gîrla Mare şi Salcia sunt probleme. Aici, când plouă torenţial, apele Dunării depăşesc cota de inundaţie şi acoperă sute de hectare de terenuri agricole şi chiar locuinţele celor care trăiesc aproape de malul Dunării, informează B1 TV.

Problemele din Mehedinți au apărut din cauza vremii ploioase. Iar debitele ar putea creşte şi în orele următoare.

”La Calafat e depășită cota de atenție de inundație cu 34 de cm, iar la Gruia e depășită cu 64 de cm. Debitul maxim îl asteptăm la o valore de 12000 metri cubi pe secundă în jurul datei de 13 martie”, a declarat Magda Dincă, purtătorul de cuvânt al Apelor Române Mehedinţi.

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre în sectorul Mehedinţi

#DIRECT_ONE_kqwx42#

La Cozia, sat ce aparține de comuna Pristol, Dunărea a ieşit din matcă, inundând 40 de hectare de izlaz comunal. Dacă va continua să plouă, există pericolul ca apa să ajungă la casele unor localnici care trăiesc la marginea satului, a spus un funcționar din cadrul Primăriei Pristol.

Institutul National de Hidrologie susține că nu sunt motive de panică.

Codul ”a fost instituit în data de 10 martie, ora 6, și e în vigoare până în data de 18 martie, ora 18, pe baza informațiilor pe care le avem din amonte. Nu avem motiv deocamdată să impunem o extindere sau o agravare a situației pe setorul românesc. Ne așteptăm, din punctul de vedere a evoluției debitelor pe Dunăre la intrarea în țară, la un regim relativ staționar în cursul zilei de azi până mâine”, a declarat Marius Mătreață, director INHGA.