Comisia juridică a Senatului a admis eliminarea încătuşării arestaţilor non-violenţi în spaţiul public

Comisia juridică a Senatului a admis eliminarea încătuşării arestaţilor non-violenţi în spaţiul public

Comisia juridică a Senatului a admis eliminarea încătuşării arestaţilor non-violenţi în spaţiul public şi posibilitatea acuzatului de a alege o altă locuinţă decât cea trecută în acte dacă face dovada că acolo domiciliază au fost acceptate de comisia juridică a Senatului.

Propunerile au fost avansate de senatorul PSD Şerban Nicolae.

„Încătuşarea este o măsură excepţională, ea trebuie restricţionată cu câteva excepţii foarte expres şi foarte clar limitate de textul de lege, în sensul în care se încătuşează doar persoane care sunt suspectate, cercetate pentru şi infracţiuni prin acte de violenţă, ceea ce induce o stare de pericol în spaţiu public, persoanele care s-au sustras sau s-au opus măsurii reţinerii sau arestării preventive”, a spus Şerban Nicolae la finalul şedinţei, citat de Mediafax.

El afirmă că în cele mai multe cazuri, încătușarea poate fi o formă de umilire a persoanelor.

„Nu este o chestiune de spectacol încătuşarea, nu asta m-a preocupat, ci faptul că în multe situaţii încătuşarea poate să fie o formă de umilire a persoanelor în cauză, mai ales în cazul celor care nu sunt cercetate pentru infracţiuni cu violenţă, care nu generează o stare de pericol în spaţiul public”, a explicat senatorul PSD.

El a mai adăugat că în Codul penal sunt definite foarte clar infracţiunile cu violenţă şi a enumerat ca exemplu tâlhăria, omorul şi violul.

Şerban Nicolae a mai spus că 7 mai este termenul de adoptare tacită a modificărilor aduse Codului de procedură penală, dar el şi-a exprimat opinia că aceasta nu e o soluţie.

„Cred că toate propunerile legislative trebuie dezbătute, trebuie lămurite, trebuie să aibă un cadru cât mai larg de exprimare a opiniilor. Nu sunt deloc de acord cu adoptarea tacită”, a conchis senatorul PSD.

Urmăriți B1TV.ro și pe