Compania europeană Bell Helicopters, mai aproape de producerea în România a unui elicopter militar pentru Forțele Terestre

Compania europeană Bell Helicopters, mai aproape de producerea în România a unui elicopter militar pentru Forțele Terestre
Foto:Aviation Times

Astăzi are loc întâlnirea decisivă în care se va discuta proiectul unui elicopter militar pentru Forțele Terestre române. Ministrul Economiei a purtat o discuție cu reprezentanții firmelor Airbus și IAR Brasov (controlată de statul român), dar și cu diplomați din Franța și Germania. Oficialii au negociat „principiile unui acord general de cooperare” pentru construirea elicopterului Airbus de tip H215M la Ghimbav, locul unde gigantul european și-a inaugurat anul trecut o fabrică, potrivithotnews.ro.

"IAR Brasov și Airbus Helicopters au discutat, astăzi, la Ministerul Economiei, principiile unui acord general de cooperare pentru realizarea elicopterului de tip H215M la Ghimbav, în prezența ministrului economiei, Mihai Tudose, ambasadorului Franței la București, E.S. François Saint-Paul și însărcinatului cu afaceri al ambasadei Germaniei la București, Achim Troester… Reprezentanții companiilor consideră că acest nou potențial proiect comun, de o importanță strategica și comercială deosebită, dezvoltă colaborarea foarte bună, de aproape 50 de ani dintre Airbus Helicopters şi IAR S.A.", se arata in comunicatul Ministerului Economiei.

Publicația cunoscută pentru faptul că abordează exclusiv chestiuni militare „Jane's Defence” a scris în septembrie 2016 că Romania își dorește să achiziționeze un elicopter militar care să fie utilizat în principal pentru misiuni de sprijin aerian apropiat-CAS (Close Air Support), dar care sa poate fi folosit și pentru transport de trupe și cargo sau misiuni de evacuare medicală (Medevac). Publicația mai informează că în cerințele Forțelor Terestre române se puteau încadra mai multe modele de elicoptere, cum ar fi Airbus H215M (cel care poate fi construit pe platforma de la Ghimbav), dar si mai multe modele produse de Bell Helicopters – care și el are o colaborare cu IAR Ghimbav.

Urmăriți B1TV.ro și pe