Concluzii după primele autopsii ale pacienților uciși de coronavirus în România: „Erau oameni care ar mai fi trăit minim 20-30 de ani”

Concluzii după primele autopsii ale pacienților uciși de coronavirus în România: „Erau oameni care ar mai fi trăit minim 20-30 de ani”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În urma autopsiilor făcute persoanelor decedate din cauza infectării cu noul coronavirus, medicii spitalului Colentina au determinat faptul că virusul poate afecta toate organele interne.

Mai mult, spun aceștia, dacă nu s-ar fi infectat cu COVID-19, ar mai fi putut trăi până la 30 de ani.

„Infecția cu SARS-CoV-2 nu alege. Poveştile iniţiale, că sunt doar persoanele foarte vârstnice sau foarte bolnave afectate, asta a fost o poveste.Am făcut mai multe autopsii. Au fost pacienți cu stare de sănătate absolut bună”, a declarat Sabrina Zurac, profesor de anatomopatologie și directorul medical al spitaluluiColentina, citată de Click.

Noul coronavirus afectează toate organele

În urma investigațiilor, s-a constatat că virusul COVID-19 produce afecțiuni la nivelul tuturor organelor, în principal la nivel pulmonar și cardiac.

„La nivel pulmonar, SARS-C0V-2 produce afectare alveolară și formare de mici cheaguri de sânge în vase mici, în urma cheagurilor apar zone de moarte a țesutului care era irigat cu sânge de acel vas.

La nivel cardiac, inflamația pe care o produce noul coronavirus și afectarea directă a fibrelor musculare cardiace produce tulburări de contracție a peretelui inimii și tulburări de funcționare, la nivelul ficatului.

De asemenea, se constată o acumulare de grăsime care duce la o tulburare a funcției celulei hepatice și la afectarea capacității de detoxifiere a organismului, la nivelului rinichiului apar zone de necroză, care fac ca deșeurile toxice din organism să nu se mai elimine așa cum trebuie, iar în restul organelor peste tot unde apar microtromboze apar și zone de necroză, de moarte celulară care duce la disfuncția fiecărui organ în parte și de asemenea în ganglionii limfatici și în splină. Am constatat o scădere a numărului de limfocite. Este un efect demonstrat al infecției cu SARS-CoV-2”, a mai explicat medicul.

Dacă nu s-ar fi infectat cu COVID-19, pacienții ar mai fi putut trăi până la 30 de ani

Autopsiile effectuate au mai arătat faptul că până și pacienții cu anumite boli preexistente ar mai fi trăit ani buni dacă nu ar fi fost infectați.

„Dacă nu ar fi avut COVID, supraviețuirea, rata de viață era peste 20, 30 de ani. Am avut un caz, un tânăr de 35 de ani cu insuficiență renală cronică.

La insuficiența renală cronică se face dializă, transplant, deci omul avea în față mulți ani de viață, celelalte trei persoane au avut supraponderalitate, au avut câteva kilograme în plus, dar niciun obez, unul avea hipertensiune, unul diabet care necesita insulină și doamna avea diabet zaharat, dar controlat doar prin alimenție. Acești oameni care aveau vârste între 40 și 57 de ani, erau oameni care ar mai fi trăit minim 20, 30 de ani.

Le-am făcut autopsia tocmai pentru a stabili leziunile pe care infecția cu SARS-CoV-2 le produce la nivelul țesutului, la pacienții din România. În fiecare țară există niște predispoziții genetice și în funcție de bagajul genetic al fiecărei populații, modificările ce apar pot să fie diferite”, spune Sabrina Zurac.

Situația actuală în România

Potrivit celor mai recente date, prezentate marți de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 388 noi cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. Cu o zi în urmă numărul de noi cazuri scăzuse la 269.

Trebuie să menționăm că bilanțul total al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a ajuns la 26.970.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.141 au fost externate, dintre care 19.050 pacienți vindecați și 1.091 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare, așa cum prevede ordinul Ministerului Sănătății. Cu privire la numărul de decese, Grupul de Comunicare Strategică anunță că în utlimele 24 de ore au murit 17 pacienți cu coronavirus, totalul ajungând la 1.651.

Din această cauză, nu vor mai existamăsuri de relaxarede la 1 iulie, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.