Copii salvați de un vaccin care nu presupune vreun risc: program național împotriva rujeolei la copii

Copii salvați de un vaccin care nu presupune vreun risc: program național împotriva rujeolei la copii
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătății anunță un plan de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale / sindromului rubeolic congenital prin creșterea ratei de vaccinare ROR la peste 95%, până la sfârșitul acestui deceniu.

Planul este prevăzut într-un proiect publicat al Ministerului Sănătății iar principalul obiectiv al proiectului Sănătății este creșterea și menținerea acoperirii vaccinale la vaccinul rubeolic și rujeolic la peste 95%, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății(OMS).

Rujeola se previne cu un vaccin care nu prezintă niciun risc

Potrivit recomandărilor OMS, rujeola este extrem de infecțioasă iar vaccinarea în rândul copiilor ar trebui să aibă loc în procent de peste 95%.

În România, din 1979, copiii au fost protejați împotriva rujeolei, inițial cu ajutorul vaccinului antirujeolic, iar, din 2004, prin intermediul vaccinului ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) pentru copiii cu vârste între 12-15 luni.

În 2005, s-a introdus o a doua doză de vaccin ROR pentru copiii cu vârste între 6 și 7 ani însă acoperirea vaccinală a scăzut în ultimii ani la aproximativ 85%, micuții fiind expuși riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar decesului într-o situație care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc.

În România a fost declarată epidemie de rujeolă în urmă cu șase ani

Timp de trei ani, În România, între 2016 și 2019, s-au înregistrat 18.711 cazuri de rujeolă soldate cu 64 de decese; cele mai multe îmbolnăviri s-au produs în rândul copiilor nevaccinați.

Urmăriți B1TV.ro și pe