EXCLUSIV // Dr. Adrian Marinescu, despre epidemia de rujeolă: „Există riscul de apariție al unui număr nu foarte mic de forme severe”

EXCLUSIV // Dr. Adrian Marinescu, despre epidemia de rujeolă: „Există riscul de apariție al unui număr nu foarte mic de forme severe
foto: Pixabay

COVID-19 nu este singura epidemie cu care se confruntă România. Peste 20.000 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în 2020, potrivit INSP.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat cifrele oficiale, vineri. Din totalul de 20.204 cazuri de rujeolă, au fost înregistrate 64 de decese. Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă poate duce la complicații. Aproximativ una din patru persoane cu rujeolă ajunge în spital, iar o persoană din o mie moare, potrivit cifrelor oficiale.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar al Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, atrage atenția asupra numărului slab de vaccinări, la nivel național. De asemenea, lipsa prevenției poate afecta semnificativ viața persoanelor infectate, precizează medicul.

„Din păcate, rata de vaccinare a continuat să rămână scăzută, chiar și la gripă. Există riscul de apariție al unui număr nu foarte mic de forme severe. Chiar și dacă nu sunt severe, ele presupun o perioadă destul de lungă de revitalizare, ceea ce înseamnă că cel mic este scos din circuitul de învățământ și din viața pe care o avea înainte, o bună perioadă de timp.

Rujeola poate să apară oricând, apare în tot timpul anului. În această perioadă de criză, cei cu rujeolă au fost greu evaluați. Spitalele de boli infecțioase, în mare parte sunt dedicate infecției cu SARS-COV-2. Și atunci au fost probleme, iar lucrurile nu sunt simple în continuare”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru B1.ro.

Adrian Marinescu: „Noțiunea de forțare a vaccinării nu aduce efectul scontat”

În opinia medicului de la Spitalul „Matei Balș”, mobilizarea populației în vederea vaccinării poate funcționa în baza unor mesaje unitare, transmise cu regularitate.

„Avem un rol important (n.r. – personalul medical)de a transmite niște mesaje care să fie unitare și suficient de des repetate, petnru că acest lucru lipsește. Lucrurile trebuie să fie foarte clar prezentate, pentru că de multe ori, apar aceste linii ale conspirației. Indiferent dacă vorbim despre COVID sau rujeolă… Noțiunea de forțare a vaccinării nu aduce efectul scontat. Informațiile și modul corect de prezentare sunt soluția. Educația sanitară nu se face ușor, ci pas cu pas”, a mai precizat Marinescu pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)