EXCLUSIV // Dr. Adrian Marinescu, despre epidemia de rujeolă: „Există riscul de apariție al unui număr nu foarte mic de forme severe”

EXCLUSIV // Dr. Adrian Marinescu, despre epidemia de rujeolă: „Există riscul de apariție al unui număr nu foarte mic de forme severe
foto: Pixabay

COVID-19 nu este singura epidemie cu care se confruntă România. Peste 20.000 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în 2020, potrivit INSP.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat cifrele oficiale, vineri. Din totalul de 20.204 cazuri de rujeolă, au fost înregistrate 64 de decese. Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă poate duce la complicații. Aproximativ una din patru persoane cu rujeolă ajunge în spital, iar o persoană din o mie moare, potrivit cifrelor oficiale.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar al Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, atrage atenția asupra numărului slab de vaccinări, la nivel național. De asemenea, lipsa prevenției poate afecta semnificativ viața persoanelor infectate, precizează medicul.

„Din păcate, rata de vaccinare a continuat să rămână scăzută, chiar și la gripă. Există riscul de apariție al unui număr nu foarte mic de forme severe. Chiar și dacă nu sunt severe, ele presupun o perioadă destul de lungă de revitalizare, ceea ce înseamnă că cel mic este scos din circuitul de învățământ și din viața pe care o avea înainte, o bună perioadă de timp.

Rujeola poate să apară oricând, apare în tot timpul anului. În această perioadă de criză, cei cu rujeolă au fost greu evaluați. Spitalele de boli infecțioase, în mare parte sunt dedicate infecției cu SARS-COV-2. Și atunci au fost probleme, iar lucrurile nu sunt simple în continuare”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru B1.ro.

Adrian Marinescu: „Noțiunea de forțare a vaccinării nu aduce efectul scontat”

În opinia medicului de la Spitalul „Matei Balș”, mobilizarea populației în vederea vaccinării poate funcționa în baza unor mesaje unitare, transmise cu regularitate.

„Avem un rol important (n.r. – personalul medical)de a transmite niște mesaje care să fie unitare și suficient de des repetate, petnru că acest lucru lipsește. Lucrurile trebuie să fie foarte clar prezentate, pentru că de multe ori, apar aceste linii ale conspirației. Indiferent dacă vorbim despre COVID sau rujeolă… Noțiunea de forțare a vaccinării nu aduce efectul scontat. Informațiile și modul corect de prezentare sunt soluția. Educația sanitară nu se face ușor, ci pas cu pas”, a mai precizat Marinescu pentru B1.ro.