CORONAVIRUS | Elevii din anii terminali se întorc la școală pentru a se pregăti pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat: Ce reguli trebuie respectate în unitățile de învățământ  

CORONAVIRUS | Elevii din anii terminali se întorc la școală pentru a se pregăti pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat: Ce reguli trebuie respectate în unitățile de învățământ  
Foto: Pixabay.com

Elevii din clasele a 8-a și a 12-a se întorc la școală, începând de marți, 2 iunie, pentru a se pregăti pentru Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat. Prezența acestora la cursuri este opțională. Pentru cei care vor reveni în sălile de curs, au fost luate măsuri speciale de protecție și dezinfecție în vederea limitării răspândirii noului coronavirus. Elevii care au probleme de sănătate sau care au în familie persoane din categoriile vulnerabile în fața COVID-19 pot continua să urmărească lecțiile în sistem online.

Elevii din clasele a 8-a și a 12-a încep pregătirea pentru Evaluarea Națională și Bacalureat

În Capitală, de exemplu, peste 12.000 de elevi sunt așteptați să revină în unitățile de învățământ, în perioada 2-12 iunie peentru pregătirea examenelor finale, potrivit datelor anunțate de nspectoratul Școlar al Municipiului București.

Peste 7.000 de elevi de clasa a 8-a se vor reîntoarce la școlile din Capitală, alături de 882 de profesori care le vor preda discipline de examen în învățământul secundar inferior.

De asemenea, pentru pregătirea examenului de Bacalaureat, vor reveni în bănci peste 6.000 de elevi de clasa a 12-a, seral sau fără frecvență din București și 1090 de profesori.

Ce reguli trebuie să respecte profesorii și elevii în unitățile de învățământ în contextul epidemiei de coronavirus

Atât elevii, cât și profesorii vor trebui să respecte așadar o serie de reguli stabilite pe fondul epidemiei de coronavirus. Astfel, acestora le va fi verificată temperatura la intrarea în unitățile de învățământ, temperatură carenu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius. Cei care prezintă simptome specifice infectării cucoronavirusnu vor intra în școală. La intrarea în unitățile de învățământ, trebuie să existe materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, gel dezinfectant etc.), iar în interior, elevii și cadrele didactice vor avea la dispoziție prosoape de hârtie și săpun dezinfectant. Drumul parcurs din curtea școlii până la intrarea în școală va fi marcat, astfel încât să se respecte distanțarea socială. Elevii vor fi însoțiți de un profesor de la intrarea în școală până la sala de clasă, iar la terminaerea activităților vor fi conduși până la ieșire. Intrările, ieșirile și sensul de deplasare pe coridoare se semnalizează corespunzător și se dezinfectează regulat.

De asemenea, elevii, profesorii, personalul didactic auxiliar și nedidactic vor purta măști de protecție pe toată durata activităților și își vor dezinfecta periodic mâinile, iar asistența medicală va fi asigurată pe tot parcursul desfășurării cursurilor.

Totodată, în perioada de pregătire pentru examenele finale, în fiecare clasăvor fi cel mult zece elevi, așezați la aproximativ doi metri unul de celălalt, iar cursurile se vor desfășura timp de maximum trei ore pentru elevii de liceu și timp de maximum două ore pentru elevii de gimnaziu. Pauzele vor fi programate decalat, astfel încât să fie limitată interacțiunea între elevi din clase diferite.

Iar în momentul plecării de la școală, măștile purtate de elevi vor fi colectate în locuri special amenajate, iar aceștia vor primi o mască nouă pentru deplasarea către casă.

Sesiuni speciale de examen pentru elevii cu probleme de sănătate

Examenele vor fi susținute conform calendarului stabilit inițial. Astfel, Evaluarea Națională se va desfășura începând din data de 15 iunie, iar examenul de Bacalureat va începe pe 22 iunie.

Au fost luate măsuri speciale și în cazul elevilor care vor avea probleme de sănătate în perioada susținerii examenelor. Președintele Klaus Iohannis a anunțat recent că va avea loc o a doua sesiune a Evaluării Naționale, pentru elevii de calasa a 8-a aflați în situații de acest fel. Cea de-a doua sesiune va începe din 29 iunie.

Totodată, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că se ia în calcul și organizarea unei a doua sesiuni a Bacalaureatuluipentru absolvenții de clasa a 12-a care, din motive de sănătate, nu pot participa la examen la data stabilită inițial.

„Discutam acum ca propunere, să fie pe 6 iulie a doua sesiune de Bacalaureat. Mergem spre acest program. Anunțul îl va face, de fapt, ministerul Educației. Și-n privința Evaluării Naționale rămân 15 iunie și 29 iunie”, a declarat Nelu Tătaru.