“Cred că a intervenit în cazul acesta şi componenta financiară pentru domnul Popescu şi a forţat limitele”. Salvamontiștii români, dezamăgiți de decizia părinților alpiniști

“Cred că a intervenit în cazul acesta şi componenta financiară pentru domnul Popescu şi a forţat limitele”. Salvamontiștii români, dezamăgiți de decizia părinților alpiniști
Foto: Adevărul

Salvatorii montani critică decizia celor doi părinți care au decis să urce pe munte cu copiii lor în condițiile în care în această perioadă riscul de avalanșă este mare.

În urma tragediei, Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi și-au pierdut viața, iar medicii legiști au stabilit care au fost cauzele.

Cei doi copii de 13, respectiv 12 ani, au suferit „traumatisme complexe cranio-cerebrale cu fracturi iradiante la bază şi hemoragie meningo-cerebrală“. Medicii susțin că dacă cei doi copii erau echipați corespunzător, situația poate ar fi fost alta, potrivit Adevărul.

Salvamontiștii români susțin că în acea perioadă riscul de avalană era mare, iar cei doi părințși nu trebuiau să se riște pentru a escalada muntele.

„Am văzut nişte ghizi montani, mai bine zis nişte pseudoghizi, care habar nu au despre studiul zăpezii, nu mai spun că de trei zile erau avertizări de pericol de producere a avalanşei nu doar în Retezat, ci şi în Făgăraş, şi în Bucegi şi în Rodnei sau în Ceahlău, munţi cu o verticală foarte mare. Ar fi trebuit să ştie aceste reguli ca pe Tatăl nostru. Clasicul manual de alpinism spune clar: factorii favorizanţi de avalanşă sunt zăpezile de primăvară, apoase. Era sută la sută cert că vor fi avalanşe în aceste zile. E adevărat că alpiniştii îşi asumă riscuri, dar vorbim de adulţi, oameni care îşi asumă conştient aceste riscuri, ori aici au avut copii după ei, asta m-a strâns în spate. Cred că a intervenit în cazul acesta şi componenta financiară pentru domnul Popescu şi a forţat limitele“, a spus Raul Papalicef de la Salvamont Neamţ.

Urmăriți B1TV.ro și pe