Criza medicamentelor din farmacii: O lege permite statului român să blocheze exportul în caz că nu se asigură populației necesarul, dar aceasta nu este folosită (VIDEO)

Criza medicamentelor din farmacii: O lege permite statului român să blocheze exportul în caz că nu se asigură populației necesarul, dar aceasta nu este folosită (VIDEO)

Criza medicamentelor din România dată de exportul paralel ar putea fi stopată foarte uşor. Autoritățile pot bloca exportul paralel al unuianumit medicament , dacă pot demonstra că acesta lipsește din farmacii.În prezența acestei justificări, Comisia Europeană nu poate amenda statul pe motiv că nu permite libera circulație a mărfurilor.Iar o astfel de lege există în sertarele ministerului Sănătăţii. Din motive neştiute însă, actul normativ este amânat.

Mecanismul exporturilor paralele este unul simplu: România impune prețuri scăzute pentru anumite medicamente, cu justificarea că puterea de cumpărare e mică în comparație cu alte state UE, iar distribuitorii preferă să cumpere medicamentele "la prețuri românești" și să le revândă în alte state membre UE cu prețuri uneori și de zece ori mai mari. Practica nu este ilegală, dată fiind libera circulație a mărfurilor în interiorul UE.

Un mecanism prin care pacientul român în loc să fie ajutat să ajungă la tratamentele de care are nevoie, rămâne fără medicamente, deoarece acestea nu se găsesc pe rafturile farmaciilor.

Mecanism care poate fi uşor stopat de ministerul Sănătăţii, mai ales că există o lege care arată că producătorii și distribuitorii de medicamente sunt obligați să asigure populației necesarul de medicamente. Doar că, până acum, niciun guvern nu a binevoit să definească acest necesar, să spună exact cât înseamnă asta, blocând practic orice inițiativă de stăvilire a exportului paralel.

Criza medicamentelor din farmacii: O lege permite statului român să blocheze exportul în caz că nu se asigură populației necesarul, dar aceasta nu este folosită

#DIRECT_ONE_8exa61#

Asta cu toate că în acest moment, în sertarul ministrului Sănătăţii există un ordin care definește exact aceste praguri, urmând să împiedice puternicii jucători din piața farmaceutică să scoată din România cantități necontrolate de medicamente.

Nu se ştie de ce, deşi de două luni la minister, Florian Bodog nu dă drumul acestui act normativ. Mai ales în contextul în care guvernul vrea să reducă brusc cu 35% prețul medicamentelor originale ieșite de sub patent. O reducere care, cu actuala legislaţie nu va face decât să mărească profitul distribuitorilor care fac export paralel. Brusc, profitul lor se va îngrășa și mai mult: cam cu 35%.