Criza medicamentelor din România: În timp ce tiruri cu pastile pleacă spre export, bolnavii români nu își găsesc tratamentele de care au nevoie (VIDEO)

Criza medicamentelor din România: În timp ce tiruri cu pastile pleacă spre export, bolnavii români nu își găsesc tratamentele de care au nevoie (VIDEO)

În timp ce la noi bolnavii nu au parte de tratament, în fiecare zi, tiruri speciale cu medicamente pornesc din ţara noastră către Germania. Fiecare tir încărcat înseamnă mai puţine medicamente pentru bolnavii de cancer, diabet sau cardiacii din ţara noastră. Potrivit jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, medicamentele ajung în depozite din Vest, unde sunt reetichetate în limba țării unde vor fi repuse în farmacii. La prețul de acolo, mult mai mare.

Pentru că în România puterea de cumpărare este mai mică, unele pastile inovative costă de 2 ori mai putin decat in Uniunea Europeană.

Lucru speculat de distribuitori, care întorc medicamentele în Occident. Cele mai multe în Germania, ţară unde preţul medicamentelor este cel mai ridicat din Europa.

Şi în timp ce nemţii, spre exemplu, se bucură de medicamente la jumătate de preţ, bolnavii de cancer, diabeticii sau cardiacii din România caută cu disperare prin farmacii tratamentele care le asigură supravieţuirea.

Criza medicamentelor din România: În timp ce tiruri cu pastile pleacă spre export, bolnavii români nu își găsesc tratamentele de care au nevoie

#DIRECT_ONE_x977nb#

"Tot profitul marilor distribuitori vine din export", spune Iulian Trandafir, directorul general al Farmexpert, citat de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor. "Vorbim despre sute de milioane de euro pe an din diferenţa de preţ", continuă acesta.

"Cererea e atât de mare încât dacă am avea medicamente de 700 de milioane de euro, întreaga cifră de afacere, le-am exporta cu banii jos. Nu facem asta pentru că avem o responsabilitate față de pacienții români", spune managerul companiei distribuitoare de medicamente.

Ileana Vogel, un doctor român care practică medicina în Germania a povestit cum în 2013 s-a trezit pentru prima oară cu medicamente pentru administrare intravenoasă, pe care scria în limba română. Potrivit medicului, acestea arătau absolut identic cu omologul lor pentru piața germană

"Am întrebat atunci ce pot să fac pentru ca pacienții mei sa primească medicamentul produs pentru piața germana, adică cel mai scump. Și farmaciștii, și cei de la colegiul medicilor spun că trebuie să menționez pe rețetă special „aut idem" ceea ce de fapt deja înseamnă că nu au voie să-l înlocuiască cu unul mai ieftin. Dar mai trebuie să menționez și "kein Reimport" – "Fără reimport"! Absolut aberant!", susține aceasta.

În tot acest timp, statul român nu face nimic, susţine medicul, care povesteşte că le-a scris despre situaţie foştilor miniştri ai Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi Vlad Voiculescu.

"Cum asigurările germane au nevoie de mulți bani, reimporturile nu se vor opri niciodată, pentru că ele obligă medicii germani prin legislația germană să prescrie aceste medicamente reimportate mai ieftine!", afirmă medicul român.

Între timp, susţine medicul, pe reţetele de socializate e contactată de pacienți bolnavi de cancer din România. Le-a trimis din Germania medicamentele cărora le sunt luate din ţara noastră.

Ileana Vogel este unul dintre medicii care refuză să prescrie medicamentele aduse din estul Europei. Aceasta susţine însă că zeci de mii de doctori români din Vestul Europei sunt obligați să prescrie medicamente care sunt luate din cota părinților și rudelor lor rămase în țară!