Cutremur de 5,2 grade în Gorj. Constantin Ionescu, directorul INFP: Un semnal de alarmă nu poate să fie. Acesta e maximul ce poate să dea zona respectivă (VIDEO)

Cutremur de 5,2 grade în Gorj. Constantin Ionescu, directorul INFP: Un semnal de alarmă nu poate să fie. Acesta e maximul ce poate să dea zona respectivă (VIDEO)
Constantin Ionescu, directorul INFP. Sursa foto: Captură Video: EuroNews România / YouTube

Un cutremur de 5,2 grade a avut loc, luni după-amiază, în Gorj, Oltenia. Acesta s-a produs la o adâncime de 16 kilometri și a fost urmat de trei replici, cea mai mare având magnitudinea de 3. În această zonă mai rar se produc cutremure, dar Constantin Ionescu, directorul INFP, spune că nu sunt motive de îngrijorare. „Acesta e maximul ce poate să dea zona respectivă”, a afirmat Ionescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.

Constantin Ionescu (INFP), despre cutremurul din Gorj

„A mai fost un cutremur în 1943, care a avut aceeași magnitudine și s-a produs la adâncimea de 10 km. Cel de acum s-a produs la adâncimea de 16 km. Dar toate sunt în zona respectivă. Au mai fost în trecut și în 1962, 1963 cutremure cu magnitudine de 4 – 4,5.

Acolo se cunoște că e o zonă seismică, au mai fost cutremure în zona Tismana, zona Herculane, e o zonă conectată cu cutremurele din acea parte a țării, dar neștiind de aceste cutremure până acum, nu s-au mai produs în zonă, nu le-am înregistrat. Dacă au fost, au fost cutremure mici și atunci s-a considerat că e o activitate foarte slabă până a venit acest cutremur. Cutremurele nu se produc periodic, la 10, 1, 2 ani, se produc și la 1000 de ani și la 100n și la 200 de ani.

Un semnal de alarmă nu poate să fie pentru zona respectivă pentru că, uitându-ne în urmă la cutremurele care s-au produs, se pare că acesta e maximul ce poate să dea zona respectivă. Ca intensitate a cutremurului, a fost de 5 grade în epicentru. Cu cât ne-am îndepărtat de epicentru, intensitatea a scăzut”, a explicat directorul INFP.

Acesta a precizat apoi că seismul a fost urmat de trei replici, iar cea mai mare a avut 3 grade.

„Deci nu e o îngrijorare că s-ar produce foarte multe replcii sau să vină un cutremur mai mare”, a mai afirmat Constantin Ionescu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`