Vântul puternic a doborât marți copaci în mai multe zone ale judeţului Dâmboviţa, fiind nevoie de echipajele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) în trei localităţi pentru îndepărtarea arborilor. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de vânt valabilă marţi, în intervalul 6.00 şi 23.00, în majoritatea zonelor ţării.
„Din cauza fenomenelor meteorologice manifestate prin vânt puternic, mai multe echipaje de pompieri au acţionat pentru degajarea unor copaci căzuţi peste cabluri electrice sau pe căile de comunicaţii rutiere”, informează ISU Dâmboviţa.
Echipajele au intervenit în municipiul Târgovişte, Calea Ialomiţei din oraş a fost blocată din cauza unui pom doborât. Tot la Târgovişte, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un stâlp de electricitate.
Vântul puternic a provocat pagube şi oraşul Pucioasa, unde un copac a căzut peste un autoturism, dar şi în comuna I. L. Caragiale, unde din cauza vântului puternic s-au produs avarii la reţeaua de electricitate.
Şi pe DJ 711, între localităţile Comişani şi Racoviţa, pompierii au intervenit pentru înlăturarea de pe carosabil a unui copac căzut, tot din cauza vântului puternic.
Nu sunt singurele manifestări meteorologice care au loc în această perioadă. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Bihor şi Cluj, valabilă până marţi după-amiaza, la ora 16:00. Avertizarea a intrat în vigoare la ora 9:55. Mai multe localităţi din judeţul Bihor se află sub Cod roşu de furtuni până la ora 12:00, potrivit unei avertizări nowcasting emise marţi de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Râurile din bazinele hidrologice Arieş şi Arieşul Mic din judeţul Alba se află marţi, până la ora 14:00, sub avertizare Cod portocaliu de inundaţii, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Întreaga ţară se află marţi, până la ora 23:00, sub atenţionare Cod galben de intensificări susţinute ale vântului şi cantităţi însemnate de apă, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Iad – bazin superior amonte Ac. Leşu, Drăgan – bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenţi ai Crişului Repede), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Beiuş – amonte confluenţă cu râul Valea Roşie, Valea Roşie, aferente judeţelor Bihor şi Cluj, scrie Agerpres.