DERAPAJ. Daniel Barbu: Cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu. Dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e binevenit

DERAPAJ. Daniel Barbu: Cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu. Dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e binevenit
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Daniel Barbu, candidat ALDE pentru Parlamentul European, critică ideea organizării unui referendum pe tema justiției în aceeași zi cu alegerile europarlamentare din 26 mai. Aceste susține că o eventuală consultare populară ar ”parazita” scrutinul pentru Parlamentul European. Mai mult, Barbu a spus că în România ultimelor decenii mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu au convocat referendumuri iar „dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e binevenit”.

Barbu a făcut astfel referire la declarația șefului statului, care a anunțat marți că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare. (Detalii AICI)

„Ce s-ar putea pune în discuție cu privire la statul de drept? Vedeți, există o campanie veche și cu accente propagandistice foarte ascuțite privitoare la tentativele de politizare a justiției. Nimic nu e mai politic decât sa încurajezi întreaga societate să se pronunțe într-o chestiune privind justiția. Justiția trebuie făcută de profesioniști, potrivit legii (…). Sigur, face parte din atribuțiile lui. Acuma, cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu. Dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e binevenit”, a declarat Daniel Barbu într-un interviu la RFI.

Candidatul ALDE a mai spus că orice deturnare de la temele europene la scrutinul din 26 mai ”face jocul forțelor antieuropene de tip Putin, China și așa mai departe”.

„Da, eu nu am nimic împotrivă să se organizeze referendumuri pe orice tema, dacă cineva consideră că un asemenea instrument are vreo utilitate. Știm cât de redusă e utilitatea legală a unui referendum de tip consultativ. Dar punând între paranteze asta și convenind cu dumneavoastră că probabil există în societate o anumită dorință de a organiza un referendum, el poate fi organizat cu o săptamână înainte, o săptămână după, în toamnă, în orice alt moment. Cred că totuși, așa cum de altfel indică și Comisia Europeană, pe 26 mai tema este Europa, reforma instituțiilor europene, rolul fiecăruia dintre statele membre într-o construcție europeană care trebuie relansată, trebuie să i se dea o nouă vigoare, un plus de democrație. Acestea sunt temele, sunt teme europene și cred că orice fel de deturnare de la aceasta direcție europeană face jocul forțelor antieuropene de tip Putin, China și așa mai departe”, a mai spus Daniel Barbu.

Acesta a dat exemplul unei inițiative similare avută în la începutul acestui an de președintele francez Emmanuel Macron, care „a vrut să facă un referendum pe 26 mai și i s-a explicat inclusiv de propriul Guvern că este absolut inoportun să parazitezi alegerile europene cu un referendum de tematica națională”.

În luna octombrie a anului trecut, Daniel Barbu, fost președinte al Autorității Electorale Permanente, a fost urmărit pe stradă de un bărbat care l-a acuzat că este o slugă a lui Liviu Dragnea şi că a fost pus să fure voturile. Barbu a spus, în replică, faptul că România nu poate fi schimbată prin mitocănie.