De ce a scăzut drastic numărul avorturilor în spitalele de stat din România. Aceiaşi medici acceptă să facă întreruperi de sarcină la privat. „Statul ne împinge să devenim mame cu forţa”

De ce a scăzut drastic numărul avorturilor în spitalele de stat din România. Aceiaşi medici acceptă să facă întreruperi de sarcină la privat. „Statul ne împinge să devenim mame cu forţa”
Captură Video: Observator News

În spitalele de stat din România se fac tot mai puține avorturi, dar nu urmare a educației ori a măsurilor contraceptive. Medicii refuză în masă să facă întreruperi de sarcină și nu vor să explice de ce. Și managerii de spitale sunt zgârciți cu detaliile. Oficial, explicațiile țin de lipsa anesteziştilor şi faptul că asigurările de malpraxis nu acoperă şi aceste intervenţii.

Tot mai puține avorturi se fac în spitalele de stat din România

Datele Ministerului Sănătății, obținute de Observator News, arată că în 2020, în țara noastră au fost făcute 15.500 de întreruperi de sarcină din care 8.200 la stat, iar anul trecut, aproape 14.000, din care 5.200 în unitățile medicale publice.

„Un spital public poate să-l ofere sau poate să nu-l ofere, depinde de capacitatea pe care o are. Dacă nu are medici care să facă acest serviciu, nu-l oferă. În schimb, probabil spitalele private au această capacitate să ofere resursele umane care să facă procedura”, a declarat Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor.

O altă explicaţie e că asigurările de malpraxis nu acoperă despăgubirile. Cum se face atunci că aceeași doctori acceptă să facă întreruperi de sarcină în privat?

„Clinicile private asigură o importanţă deosebită liniei de asigurări şi vor să se pună la adăpost cu cele mai bune soluţii de asigurări din piaţă. În eventualitatea unei daune. Clinicile de stat aleg preţul cel mai mic, nu întotdeauna preţul cel mai mic e şi acoperirea cea mai bună”, a explicat Marius Constantinescu, broker asigurare.

Andrada Cilibiu (FILIA): Statul ne împinge să devenim mame cu forţa

O echipă Observator a ajuns cu camera ascunsă în două mari maternităţi din Capitală, unde angajaţii au spus clar că nu se fac avorturi la cerere. Ulterior, conducerile celor două spitale au anunțat că astfel de intervenții se fac, dar numai în condiții speciale. Nu au detaliat care ar fi acestea.

„Nu avem spitale care să ofere servicii de avort medicamentos. Există foarte multă stigmă la noi. În continuare nu vorbim despre avort ca o metodă de contracepţie, dar vorbim de o ţară în care nu avem acces la contracepţie gratuită, nu avem acces la educaţie sexuală şi asta e ultima soluţie pe care o avem. Statul ne împinge în acest moment să devenim mame cu forţa”, a declarat Andrada Cilibiu, reprezentant FILIA, organizație non-profit, apolitică şi feministă care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare.

Ministerul Sănătăţii nu a putut oferi o listă cu spitalele de stat în care se fac avorturi la cerere.

Dezbaterea pe acest subiect a fost redeschisă săptămâna trecută, când Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul constituțional la avort, declanșând reacții critice extrem de dure. În acest context, Franța a cerut includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest