Ultima dată când cineva a vorbit cu Butch Wilmore și Suni Williams — cei doi astronauți blocați acum la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) — a fost pe 1 mai 2024. În acel moment, se aflau în carantină medicală înainte de zbor la Centrul Spațial Kennedy, în Florida, pregătindu-se pentru decolarea din 6 mai.
Planul era ca cei doi să participe la o misiune rapidă – testul de zbor al noului Starliner de la Boeing până la ISS pentru o scurtă croazieră de opt zile. Ambii astronauți mai fuseseră la bordul stației și amândoi s-au bucurat de lunile petrecute acolo.
Dar au fost în special încântați de această misiune cu Starliner-ul lor. Nava poate fi pilotată de mai multe ori și, cu cât astronauții ar fi revenit mai devreme pe Pământ, cu atât mai devreme putea fi verificată și pregătită pentru un alt zbor, potrivit Time.
„Vrem să mergem și să ne întoarcem cât mai repede posibil, astfel încât ei [să poată] întoarcă nava spațială pe Pământ și, de asemenea, să se folosească de toate acele lecții de zbor și să pregătească următorul Starliner”, spunea Williams.
Însă următorul zbor Starliner este acum sub semnul întrebării. Lansarea inițială din 6 mai a fost amânată din cauza unei supape neetanșe în treapta superioară a rachetei Atlas V a echipajului.
Când Williams și Wilmore au decolat în cele din urmă pe 5 iunie, nici măcar nu au ajuns la stație înainte de a începe să se confrunte cu alte probleme – și anume defecțiuni la unele dintre propulsoarele lor și, mai târziu, scurgeri în heliul gazos care ține propulsoarele presurizate.
Şederea lor de opt zile, care trebuia să se încheie pe 13 iunie, s-a extins acum la mai mult de două luni, deoarece Boeing şi NASA remediază problemele propulsorului, încercând să stabilească dacă Starliner este o navă suficient de sigură pentru ca astronauţii să se întoarcă acasă.
Pe 7 august, NASA a dezvăluit că răspunsul ar putea să fie că nu, nu se pot întoarce deocamdată acasă. Scurta ședere a lui Williams și a lui Wilmore s-ar putea să nu se termine până în februarie 2025 – extinzând o misiune de opt zile la una de opt luni.
În loc să permită Starliner să transporte astronauții înapoi pe Pământ, agenția spațială se gândește serios să aducă nava spațială înapoi goală. O navă spațială SpaceX Crew Dragon, destinată să transporte patru persoane pentru o ședere de cinci luni, începând din septembrie, va fi lansată cu un echipaj de doar doi, lăsând celelalte două locuri goale pentru a-i putea aduce acasă pe Williams și Wilmore acasă anul viitor.
Deci, cum se descurcă astronauții într-o stație spațială aglomerată, care de obicei găzduiește doar șase sau șapte persoane și care acum găzduiește nouă? Luna trecută, după 35 de zile în spațiu, Wilmore și Williams erau încă optimiști.
„Ne distrăm de minune aici pe ISS”, a spus Williams în timpul unei conferințe de presă din 10 iulie de pe orbită. „Butch și cu mine am mai fost aici sus și m-am simțit de parcă ne-am fi întors acasă. Deci da, este grozav să fii aici.”
Nu au mai fost primite alte mesaje de la astronauți de atunci, dar probabil că situația nu mai e atât de roz. În primul rând, este problema somnului.
Stația spațială este echipată cu doar șase camere de dormit – capsule de confidențialitate de dimensiunea unei cabine telefonice, cu un sac de dormit și o zonă de depozitare pentru gustări și obiecte personale, împreună cu două laptopuri fixate pe pereți. Carcasele nu sunt izolate fonic, dar astronauții pot adormi purtând căști care redau muzică sau sunete ale Pământului.
Dar cele șase astfel de incinte înseamnă că trei astronauți sunt lăsați pe dinafară. Unul dintre astronauții care se afla deja la bordul stației, împreună cu Williams, s-au cazat într-o cameră de somn mai spartană numită CASA (Crew Alternate Sleep Accommodation) în modulul Columbus al stației spațiale, un laborator construit de Agenția Spațială Europeană. Wilmore campează într-un simplu sac de dormit în modulul Kibo al Agenției Spațiale Japoneze.
Programul de lucru al celor doi astronauți s-a schimbat dramatic în ultimele două luni. Inițial, ei urmau să-și petreacă cea mai mare parte din cele opt zile lucrând în Starliner – verificându-i comunicațiile, suportul vital, puterea și alte sisteme.
Dar au terminat de mult acea listă de verificare și, în schimb, au ajutat restul echipajului cu experimente științifice și treburi de întreținere, inclusiv lucrări neplăcute precum repararea unei pompe de procesare a urinei.
La fel ca restul echipajului, Williams și Wilmore urmează un program de lucru încărcat, unul dictat de o tabletă de computer cu treburile zilei, pauzele și intervalele de masă scrise în trepte de 15 minute. Un marcator roșu trece prin program în timp real, anunțând astronauții dacă țin pasul sau rămân în urmă.
„În unele zile ai impresia că urmărești doar linia roșie”, a spus astronauta Nicole Stott, veteran al stației spațiale.
În primele două luni de zbor, Wilmore și Williams s-au descurcat cu puține haine, deoarece nu și-au făcut bagajele pentru o ședere de câteva luni. Astronauții nu spală rufele în spațiu, ci pur și simplu aruncă hainele și se schimbă periodic în altele noi.
Săptămâna trecută, un vehicul de aprovizionare Cygnus, construit de Northrop Grumman, a sosit la stație transportând alimente proaspete precum fructe și legume și haine noi pentru echipajul Starliner.