Decizie importantă luată de procurorii militari: S-a început urmărirea penală pentru infracţiuni contra umanităţii într-un dosar privind uciderea a trei luptători anticomuniști

Decizie importantă luată de procurorii militari: S-a început urmărirea penală pentru infracţiuni contra umanităţii într-un dosar privind uciderea a trei luptători anticomuniști

Crimele comise în timpul perioadei de tristă amintire a comunismului din România continuă să facă obiectul anchetelor procurorilor militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii militari au transmis vineri că au început urmărirea ărirea penală pentru infracţiuni contra umanităţii într-un dosar în care se investighează uciderea prin împuşcare de către trupe de securitate din structurile teritoriale aparţinând Direcţiei Regionale de Securitate Sibiu a trei luptători anticomunişti. Această anchetă vine la sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

"Procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus prin ordonanța din 21 august 2017 începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prev. de art.439 alin.1 lit.a C.p. cu aplic. art. 5 C.p., într-o cauză având ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu privire la uciderea prin împuşcare, la data de 08.03.1949, de către efective din trupe de securitate şi cadre operative din structurile teritoriale aparţinând Direcţiei Regionale de Securitate Sibiu, în locul denumit Gogoloaia, situat pe Valea Cricăului sub muntele Piatra Craivii, a luptătorilor anticomunişti Ş.P., N.M. şi C.P.. Ulterior, cadavrele acestora au rămas la locul confruntării până în data de 14.03.1949, când au fost înhumate de către un localnic într-o groapă săpată pe marginea unui pârâu dintr-o zonă împădurită, denumită popular ,,Pârâul Popii”.

La data de 23.08.2017, s-a procedat la efectuarea cercetării la faţa locului de către o echipă complexă condusă de procurorul militar de caz, cu participarea Serviciului Criminalistic al I.P.J. Alba şi a Serviciului Judeţean de Medicină Legală Alba, precum şi cu sprijinul specialiştilor IICCMER. Cu ocazia cercetării la faţa locului a fost identificat un mormânt în care se aflau trei schelete umane, la o adâncime medie de 0,50 metri, prezumate ca aparţinând defuncţilor Ş.P., N.M. şi C.P.. Prin ordonanţa din 23.08.2017 s-a dispus de către procurorul militar: exhumarea celor 3 rămăşiţe cadaverice umane; efectuarea expertizelor medico-legale, în vederea stabilirii cauzei medicale a morţii; efectuarea unei expertize medico-legale antropologice", scrie Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un comunicat de presă.