Deputatul minorităţii evreilor din România, despre acuzaţiile lui Ilan Laufer: „Este grav când arunci cuvinte fără să ai proprietatea lor”

Deputatul minorităţii evreilor din România, despre acuzaţiile lui Ilan Laufer: Este grav când arunci cuvinte fără să ai proprietatea lor
Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Silviu Vexler, reprezentantul minorităţii evreieşti în Parlamentul României, a condamnat declaraţiile lui Ilan Laufer în care acesta îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis de antisemitism pentru că a refuzat să îl numească în fruntea Ministerului Dezvoltării.

„Am văzut din păcate declarația de aseară. Nu știu care au fost motivele pentru care președintele a respins numirea lui Laufer ca ministru și ele nici nu fac obiectul discuției. Nu am văzut nimic, niciodată care să indice că președintele României e antisemit, ba din contră”, a afirmat Silviu Vexler pentru G4Media.ro.

Deputatul l-a acuzat pe Laufer că a vorbit fără a avea proprietatea cuvintelor şi a arătat că fapte de antisemitism sunt vandalizarea casei Ellie Wiesel sau vandalizarea cimitirului evreiesc.

„Referitor la declarațiile lui Laufer. Este grav când arunci cuvinte fără să ai proprietatea lor, cu atât mai mult când ele sunt legate de antisemitism, care este un lucru grav. (..) Antisemitism înseamnă vandalizarea casei Ellie Wiesel sau vandalizarea cimitirului evreiesc. Astea sunt fapte de antisemitism. Consider declarațiile sale ca fiind politice și le iau ca atare”, a afirmat deputatul.

Acesta a mai condamnat folosirea comunităţii evreieşti sau a statului Israel în conflictele politice interne.

„Îmi displace când cineva folosește comunitatea evreiască, statul Israel sau relațiile cu statul Israel pentru a le arunca într-un joc politic. Este un lucru trist, neplăcut și incorect. Comunitatea evreiască din România nu este politică”, a afirmat Silviu Vexler.

Deputatul a mai ţinut să îl contrazică pe Laufer şi privind orumul Democrat al Germanilor din România arătând că această organizaţie are o relaţie foarte bună cu comunitatea evreiască.

„Nu știu cât a vorbit Laufer în numele lui, cine a vorbit de fapt și în numele cui. Atât eu, cât și comunitatea evreiască, avem o relație impecabilă cu Forumul Democrat al Germanilor din România, o relație de prietenie care durează de un număr mare de ani. Între comunitatea evreiască din țară și FDGR este o relație de prietenie și colaborare fără probleme”, a precizat Silviu Vexler.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a condamnat declaraţiile arătând că astfel de referinţe la antisemitism şi nazism „denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie”, iar prin folosirea lor, „Ilan Laufer a picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste”. (Detalii AICI)

Tags:
Ultima oră
00:00 - Primele concluzii după tragedia din București: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment
23:58 - Cum s-au dat de gol mai mulți români veniți din Luton, care au prezentat certificate COVID false. Raed Arafat: Acest lucru e extrem de grav, înseamnă că ești dispus să răspândești boala, că nu te interesează nimic
23:25 - Alexandru Rafila, despre testarea obligatorie, pe banii lor, a medicilor care refuză vaccinarea: Îi va enerva. Cum să-i pedepsești? Tu ai nevoie de ei pentru valul 4 al pandemiei și vii să-i ameninți? (VIDEO)
23:11 - Raed Arafat, primele declarații după tragedia de la Biblioteca Națională: Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:38 - Cutremur în Vrancea. Seismul produs luni seara este cel de-al 11-lea înregistrat în România, în ultimele două zile
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri