Un tânăr detectorist, Gabriel Betej, a dăruit un mic tezaur muzeisticii naționale după ce a făcut, recent, cea mai importantă descoperire arheologică din Gorj și una dintre cele mai importante din țară.
Pasionat de plimbările în natură cu detectorul său de metale, a plecat la finele săptămânii trecute, într-o pădure din apropierea primăriei din comuna Prigoria unde, în apropierea unui pârâu și a unor gunoaie aruncate în acel loc a făcut o descoperire impresionantă:
„Este o pasiune de câțiva ani de zile. Am ieșit cu detectorul sâmbătă după-amiaza.
Nu am căutat prea mult. După aproximativ zece minute, am auzit semnal foarte puternic.
Am săpat și am găsit aceste brățări din aur. Se aflau cam la 30 de centimetri.
Totul ține de noroc și nu e prima dată când merg în zona respectivă. Le-am găsit lângă un pârâu plin de gunoaie. Este aproape de casă și la câteva sute de metri de sediul Primăriei Prigoria.
Nu pot să exprim în cuvinte ce am simțit. Am intrat puțin în panică. Șocul a fost imens. Am crezut, inițial că este vorba de un capac sau o cutie de conserve. Semnalul a fost foarte puternic“, a povestit entuziasmat, citat de Adevărul.
Cu respect pentru lege si pasiunea sa, detectoristul s-a prezentat luni, la primele ore, pentru preda tezaurul său autorităților.
Brățările sale fac acum senzație și pot fi admirate la Muzeul Județean de Istorie; specialiștii confirmă faptul că bijuteriile de aur datează din perioada tracică și au o vechime de peste 3.200 de ani, fiind vorba de cea mai importantă descoperire arheologică din județ:
„Obiectele vor fi inventariate, clasate și expuse. Fac parte din categoria „Tezaur“. Este una dintre cele mai importante sau chiar cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj, dacă ținem cont de metalul din care sunt realizate“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, citat de ziarul amintit
Gabriel Betej nu este la prima sa aventură de acest gen. El a mai donat și alte obiecte istoricilor locali, printre care o mască romană unică, tot din categoria Tezaur:
„Am mai descoperit multe vestigii: topoare celtice din bronz, am găsit două topoare din epoca bronzului timpuriu, de aproximativ 5.000 de ani, fibule romane, inele, două monede romane. m descoperit vara trecut o mască romană din fier, pe care am găsit-o la Albeni. Se pare că este unica din țară. Sper să mai apară și altele. Nu mai țin minte exact câte am găsit. Toate au fost donate Muzeului Județean“ – a precizat gorjeanul.
Spre rușinea tuturor, statul român nu răsplătește cu demnitatea cuvenită aceste contribuții aduse istorie românilor: „Nu am primit niciun leu din partea statului. Acum sper să primesc“ – a precizat Gabriel Betej pentru Adevărul.