DEZASTRU ecologic în centrul țării: O tonă de ulei de la Termocentrala Iernut s-a devărsat în Mureş! APA ESTE CONTAMINATĂ

DEZASTRU ecologic în centrul țării: O tonă de ulei de la Termocentrala Iernut s-a devărsat în Mureş! APA ESTE CONTAMINATĂ

Dezastru ecologic în centrul țării după ce o tonă de ulei de la Termocentrala Iernut s-a devărsat în râul Mureş. Si mai scandalos este că societatea nu a anunţat incidentul. Petele de ulei au fost semnalate de un localnic. Din primele cercetări, de vină ar fi bazinul unui transformator, iar Apa contaminată a ajuns și în Alba. Autorităţile se contrazic în ceea ce priveşte modul în care a fost gestionată situaţia.

Incidentul a avut loc în jurul orei 11, când bazinului unui transformator de la Termocentrala Iernut, aparţinând SNGN Romgaz, s-a fisurat. Aşa a ajuns nu mai puţin de o tonă de ulei în râul Mureş. Reprezenanţii Companiei nu au anunţat însă pe nimeni. Cum râul Mureş are un debit mare, uleiul s-a râspândit pe cursul apei cu o viteză ameţitoare. În câteva ore uleiul a ajuns la Luduş, la kilometri depăratare, transmite B1 TV.

Alarma a fost dată de un pescar care a văzut petele de ulei. Imediat omul a sunat la 112. O dată alertate, autorităţiile au luat măsuri pentru stoparea dezastrului.

La Termocentrala Iernăut au ajuns experți de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu, Apele Române şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş. Reprezentanţii unităţii vor fi nevoiţi să explice de ce nu au anunţat mai repede incidentul.

În aval s-au sistat alimentările cu apă, iar specialiştii au luat mai multe mostre pentru a stabili cu exactitate cât de afectat va fi râul.

Tags: