Digitalizarea României este „sub nivelul mării”. Economiștii Universității Babeș-Bolyai spun că doar o reformă ne mai poate salva

Digitalizarea României este „sub nivelul mării”. Economiștii Universității Babeș-Bolyai spun că doar o reformă ne mai poate salva
Foto simbol: Pixabay

România este ultima în UE ca valoare a indicelui economiei și societății digitale (DESI) și în 2022, arată datele prezentate recent de Comisia Europeană. Mai îngrijorător este că țara noastră are cel mai redus ritm de creștere a DESI în perioada 2015-2022 și s-a îndepărtat și mai mult de celelalte state membre, după cum indică datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor, potrivit Economedia.ro.

Digitalizarea României, „sub nivelul mării”

Economiștii avertizează că doar o reformă fundamentală ar putea să schimbe trendul. „Suntem sub nivelul mării”, a sintetizat un fost președinte de instituție de digitalizare românească, însă ar fi câteva măsuri care ne-ar mai putea ridica de acolo.

„Indicele economiei și societății digitale (DESI), elaborat de Comisia Europeană pe baza datelor Eurostat, reprezintă un instrument util pentru măsurarea nivelului digitalizării în țările membre ale UE, precum și pentru a urmări progresul realizat în ultimii ani în acest domeniu. Din păcate, România a rămas pe ultimul loc al clasamentului european și în 2022, același loc unde se afla și la prima publicare a raportului privind DESI în anul 2015. După o scurtă perioadă (2018-2020) în care România devansa Grecia și Bulgaria în acest clasament, în anul 2021 țara noastră a «revenit» la ultima poziție al clasamentului UE”, a declarat Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

În raportul din 2022, România este ultima în UE, cu un scor de 30,6 puncte, media europeană fiind de 52,3 puncte.

Țara noastră nu numai că are cel mai scăzut scor DESI, dar a înregistrat și cea mai lentă creștere în perioada 2015-2022 dintre toate statele membre.

„Acest aspect arată că România, chiar dacă a avut un progres privind digitalizarea, s-a îndepărtat tot mai mult de media europeană, celelalte țări înregistrând un progres mult mai dinamic în această perioadă. Așadar, convergența la nivelul european al digitalizării devine din ce în ce mai îndepărtată, fiind necesară o reformă fundamentală pentru a inversa acest trend, care ar trebui să includă un sistem care să accelereze dezvoltarea și adoptarea soluțiilor digitale atât în sectorul public, cât și în mediul de afaceri, respectiv o includere pe scară largă a competențelor digitale în sistemul educațional pe toate nivelurile”, spune echipa Romanian Economic Monitor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:38 - Momentul în care militarii din Azerbaidjan împușcă fără milă un grup de soldați armeni, luați prizonieri (video)
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt