DNA a trimis în judecată un fost director al Autorităţii Navale Române. Prejudiciul în acest dosar: 850.000 de euro

DNA a trimis în judecată un fost director al Autorităţii Navale Române. Prejudiciul în acest dosar: 850.000 de euro
Foto: Constanta News

DNA l-a trimis în judecată pe Liviu Aurelian Cazan, fost director general al Autorității Navale Române, pentru abuz în serviciu.

Procurorii susțin că acesta, în martie 2016, a făcut o cheltuială nelegală în valoare de aproape 850.000 de euro, sumă ce constituie acum prejudiciu în acest dosar.

”În cursul lunii martie 2016, inculpatul Cazan Liviu-Aurelian, în calitate de director general al Autorității Navale Române, a încălcat, cu rea credință, prevederile legale privitoare la buna gestiune financiară a fondurilor publice angajând o cheltuială nelegală (discreționară, supraevaluată, vădit contrară principiilor regularității și economicității plăților), aspect care a produs un prejudiciu instituției pe care o reprezenta în valoare de 849.646,092 euro (cu TVA), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A” Giurgiu (CN A.P.D.F.).

Concret, la data de 31 martie 2016, inculpatul Cazan Liviu-Aurelian, în calitatea menționată mai sus, pentru a ajuta la ieșirea din insolvență a CN A.P.D.F., a achiziționat din patrimoniul acestei societăți două corpuri de clădire (unul dintre acestea fiind în stare avansată de degradare), la un preț supraevaluat, de 1.380.381 euro, având la bază motive tehnice false, artificial introduse.

Acțiunile deliberate ale inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, care a urmărit „cu orice preț” achiziția ambelor imobile, deși numai unul era util Autorității Navale Române, au condus la efectuarea unor plăți ilegale, ceea ce a produs un impact negativ asupra bugetului Autorității Navale Române, cu consecințe deosebit de grave”, se arată într-un comunicat DNA.

În cauză, s-a dispus instituirea popririi asiguratorii asupra conturilor bancare deținute de Cazan până la concurența prejudiciului. Totodată, s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilelor deținute de acesta.