Dosar bombă pregătit de Parchetul General: Olguța Vasilescu ar fi prinsă în dosarul "TelDrum"

Dosar bombă pregătit de Parchetul General: Olguța Vasilescu ar fi prinsă în dosarul "TelDrum"

Se pregătesc anchete cu nume uriașe în justiția din România. Cel puțin așa susțint ziariștii de la Gazeta de Sud care afirmă că procurorii din Craiova au trimis spre Parchetul General dosarul "Tel Drum" în care anchetau circumstanțele în care au fost realizate lucrări fără autorizație într-un proiect cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro.

Motivele acestei declinări de competență către Parchetul General ar fi faptul că în acest dosar este vizată Olguța Vasilescu, iar funcția acesteia de deputat și ministrul al Muncii face necesară anchetarea de către un parchet central.

Parchetul General a precizat pentru sursa citată că la această oră se efectuează acte de urmărire penală „in rem“, cauza aflându-se în lucru la procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică. Trebuie spus că, potrivit art. 23 alin. (2) din Legea nr. 96/1996, urmărirea penală și trimiterea în judecată a senatorilor și deputaților se poate face numai de către Parchetul General. Mai departe, competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), după cum precizează Codul de procedură penală (art. 29, alin.1, lit. a-b).

Scandalul „Tel Drum“ de la Craiova a explodat în septembrie 2016, când Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a descoperit că firma executase o parte din lucrări fără autorizație de construire și a sesizat Parchetul.

La sfârșitul anului 2013, Primăria Craiova a atribuit un contract în valoare totală de 40 de milioane de lei (8,9 milioane euro) fără TVA din fonduri UE, pentru reabilitarea a trei străzi importante din oraș: Caracal, Bariera Vâlcii și Râului. În urma unei licitații la care au participat 12 asocieri de firme, primăria condusă pe atunci de Olguța Vasilescu a desemnat câștigător un consorțiu condus de firma Tel Drum SA (societate despre care se spune că este controlată din umbră de șeful PSD, Liviu Dragnea).

La Craiova, lucrările pe str. Râului au demarat în martie 2014 și au fost recepționate abia în iunie 2016, depășind cu nouă luni termenul din contract. La recepție, primăria a avut obiecții doar în ceea ce privește spațiul verde care separă sensurile de mers. În timpul recepției aveau să fie descoperite însă lucruri grave. Pe un tronson de circa 2 km, în sensul dinspre intersecția cu str. Tabaci către str. Brestei, apăruseră crăpături transversale și longitudinale, pe care constructorul le astupase cu mastic. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a recomandat respingerea recepției și efectuarea unei expertize tehnice, pentru a afla cauza fisurilor. Primăria a ignorat recomandarea ISC și a recepționat strada, dând-o în exploatare.

Olguța Vasilescu a îndeplinit funcția de primar al orașului Craiova până la începutul acestui când a fost nevoită să demisioneze pentru că a fost aleasă deputat de Dolj și în același timp numită ca ministrul al Muncii.