Dosarul de finanțare ilegală a FC Petrolul: Cât ar fi primit mită primarul Bădescu pentru premierea echipei. Este aceasta o practică singulară? Ce sumă uriașă primește CSM București de la primăria condusă de Firea

Dosarul de finanțare ilegală a FC Petrolul: Cât ar fi primit mită primarul Bădescu pentru premierea echipei. Este aceasta o practică singulară? Ce sumă uriașă primește CSM București de la primăria condusă de Firea
Foto:RFi

Declarații incendiare au fost făcute la termenul de luni al procesului în care fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, este acuzat de finanțare ilegală a Petrolului, informează republikanews.ro.

Fostul patron al clubului, Florian Walter, a afirmat că i-a făcut cadou primarului Bădescu o vacanță în Antalya, în vreme ce Dan Capră, ultimul finanțator al Petrolului, a susținut că într-o cameră de hotel, Iulian Bădescu i-a cerut inițial 20% și apoi 10% din toate sumele pe care administrația locală le vărsa către echipă.

"În apartamentul lui Walter, în Antalya, am discutat despre un comision. Eu, Bădescu şi Walter. Comisionul trebuia plătit de mine lui Bădescu în funcţie de sumele pe care urmau sa le plătească jucătorii. El a zis că, la contractele pe care le semnează primăria, pornesc de la 20%. După o discuţie de 40 de minute, eu eram nemulţumit, deoarece cu Walter am discutat pentru 10%.

Primăria trebuia să plătescă 3.000.000 de euro în urma rezultatelor obţinute. Ne-am întâlnit ulterior şi mi-a zis că nu poate plăti jucătorii, deoarece echipa are nişte datorii istorice de 500.000 de euro. Datoriile nu mă priveau pe mine şi mi-a zis că FC Ploieşti trebuie sa plătescă datoria. În 2013 a plătit primăria 1.200.000 de euro în lei (…). Urma să-i dau comisionul de 10%. I-am dat 100.000 şi i-am zis ca rămân dator cu 20.000. Banii erau de la cunoscuţi şi de la Walter. El mi-a dat mai de multe ori împrumut. Din banii lui i-am dat 60.000 de euro. Nu am încheiat cu dânsul niciun act. Restul erau de la cămătari. Walter nu avea de unde să ştie că banii lui au ajuns la Bădescu. Banii i-am dat la restaurantul meu”, a povestit Daniel Capră, potrivit republikanews.ro.

În iunie 2016, Bădescu a luat în primă instanță trei ani închisoare cu executare. DNA a făcut apel în acest caz, pe motiv că pedepsele au fost prea mici, dat fiind că prejudiciul este de 1,8 milioane de euro!

Petrolul, club finanțat masiv de Primăria Ploiești, a intrat până la urmă în faliment.

Dar acesta nu este nici pe departe singurul club care a primit mulți bani din fondurile publice ale unei primării. De fapt, o situație asemenătoare a atras atenția recent unor jurnaliști suedezi.

Cu câteva zile înainte de acest termen, pe 6 mai, câțiva jurnaliști de la Aftonbladet au venit în România special pentru a investiga situația în care se află CSM București, echipă care are un buget de trei milioane de euro!

Intersant este că nu mai puțin de 80% din această sumă este asigurată de Primăria București, condusă de Gabriela Firea, în vreme ce doar 20% vin din sponsorizări.

În acestă situație, asemănătoare celei în care s-a aflat Petrolul, jurnaliștii suediezi s-au întrebat de ce primăria condusă de Firea bagă atâția bani într-un club de handbal, când îi putea investi în infrastructură.

Aftonbladet mai precizează în reportajul său că CSM București este finanțată din fondurile publice ale Primăriei București, în timp ce "Capitala României e una dintre cele mai sărace din Europa".

La ce concluzii au ajuns jurnaliștii suedezi puteți afla AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)
20:18 - Marcel Boloș: Reforma pensiilor, așa cum este ea scrisă în PNRR, trebuie dusă la bun sfârșit. Cererea de plată 3, poate examenul cel mai greu al Guvernului. Avem o reformă extrem de grea și privind decarbonizarea (VIDEO)