Dreptul femeii la propriul corp sau dreptul fătului la viață? Problematica avortului în Europa // În România, gravă e lipsa educației sexuale. Rezultatul – Un sfert din mamele minore din UE provin din țara noastră

Dreptul femeii la propriul corp sau dreptul fătului la viață? Problematica avortului în Europa // În România, gravă e lipsa educației sexuale. Rezultatul - Un sfert din mamele minore din UE provin din țara noastră
Foto: Pixabay

În Polonia au loc, în ultimele săptămâni, cele mai mari mișcări de protest din ultimii zeci de ani, după ce Curtea Constituțională de acolo practic a interzis aproape complet avorturile. Asta deși în această țară, în care Biserica Catolică este extrem de puternică, legislația antiavort era oricum foarte dură. În Croația, legislația e liberală, dar Parlamentul de la Zagreb pregătește un nou pachet de acte normative. Aici domnește temerea că țara ar putea-o lua pe urmele Poloniei. Dreptul femeii la propriul corp sau dreptul fătului la viață?

În România, problema e alta: lipsa educației sexuale. Suntem țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe mame minore. Căci de unde să învețe fetele cum să nu rămână însărcinate, dacă nu există educație sexuală în școli?

În Grecia, o țară profund ortodoxă, rata avorturilor e una dintre cele mai mari din Europa. Cum se explică acest lucru?

Subiectul a fost tratat de jurnaliștii Deutsche Welle România.

Dreptul femeii la propriul corp sau dreptul fătului la viață? Problematica avortului în Europa / În România, gravă e lipsa educației sexuale. Rezultatul – Un sfert din mamele minore din UE provin din țara noastră

Avortul, interzis aproape complet în Polonia. Femeile se simt umilite în propria țară

În cele mai multe țări europene, femeile pot recurge la avorturi până la un anumit stadiu al sarcinii, indiferent de motiv. Nu și în Polonia. Până de curând, femeile din această țară puteau apela la întreruperea de sarcină doar din motive medicale sau dacă fuseseră victimele unui viol. Polonia era, deci, oricum una dintre țările cu cele mai dure legislații în domeniu. Recent, o decizie a Curții Constituționale de la Varșovia a înăsprit lucrurile și mai mult: pe viitor, avorturile vor fi interzise chiar și în cazul malformațiilor grave ale fătului. Hotărârea magistraților a declanșat cele mai ample proteste din această țară din ultimele decenii.

Femeile spun că statul le umilește.

„Îmi e rușine. Ca adult, îmi e rușine că trăiesc în țara asta. Chiar îmi e…”, a susținut Loriana Pajewska.

Olga Sabak așteaptă o fetiță, iar medicii susțin că sarcina decurge așa cum trebuie. Totuși, dacă sarcina ar fi periclitată sau bebelușul nu ar avea șanse de supraviețuire și tot ar trebui să-l aducă pe lume, „pentru mine ar fi o atrocitate de neimaginat împotriva mea, ca mamă, dar și a copilului”, a spus ea.

Tânăra remarcă faptul că judecătorii au luat decizia aceasta controversată fix în vreme de pandemie, când restricțiile împiedică oamenii să iasă în stradă în număr mare și să-și exprime nemulțumirile. Chiar și așa, oamenii, femei și bărbați, tot au ieșit în stradă.

Vicepremierul Jarosław Kaczyński, considerat lideurl de facto al Guvernului de la Varșovia, cere măsuri dure împotriva celor care au organizat demonstrațiile în plină pandemie. „Puneți oamenii în pericol. Sunteți niște infractori!”, a tunat el chiar de la tribuna Parlamentului.

Decizia Cuții Constituționale a stârnit dezbateri aprinse și în Parlamentul de la Varșovia.

Un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană provin din România. Problema: Lipsa educației sexuale

În România, problema e lipsa educației sexuale, lipsă care face ca mii de copile să aducă pe lume copii.

Cum și de unde să învețe minorele cum să nu rămână însărcinate? Educația sexuală e o temă tabu în familiile obișnuite, iar în școli abia e prezentă.

„Faptul că nu se face educație sexuală în școli se reflectă în statistici. În momentul în care în 2018, e ultimul studiu pe care l-am văzut Eurostat, un sfert din mamele minore din Uniuea Europeană provin din România, adică 23% din mamele minore, care cele mai multe ajung să și nască, provin din România, îți arată că nu ai educație sexuală”, a declarat deputata Adriana Săftoiu.

O parte din clasa politică și Biserică Ortodoxă Română se opun introducerii educației sexuale în școli.

„Există țări, sper să nu mă înșel, Danemarca, Finlanda și Olanda, unde, de exemplu, în 2018 nu au avut nici măcar un caz de minoră care să rămână însărcinată. O fi greu să-i întrebăm pe oameni: ”Cum faceți? Ce se întâmplă la voi în țară, ca să luăm și noi niște modele de bune practici””, a mai spus Săftoiu.

La asta se adaugă faptul că anticoncepționalele nu mai sunt gratuite în România, cu câteva excepții, precizează DW România.

În Croația, libertatea femeii se lovește de Codul de deontologie medicală

Și în Coația Biserica Catolică joacă un rol important în societate. Cu toate acestea, legea acolo e destul de liberală și datează din 1978. Parlamentul de la Zagreb pregătește, însă, o nouă legislație și unii se tem ca țara să nu o ia pe urmele Poloniei. Alții, în schimb, s-ar bucura chiar de o interdicție totală.

În Croația, oficial, femeile au dreptul să decidă dacă păstrează o sarcină sau nu. În practică, însă, liberul arbitru se lovește de Codul de deontologie medicală, care include posibilitatea medicilor de a refuza.

În 2018, 59% dintre medici au refuzat să facă întreruperi de sarcină din motive ce țin de conștiință. Multe femei s-au văzut nevoite să plece în străinătate pentru a face avort.

În Grecia se fac cele mai multe avorturi din Europa

În Grecia se fac cele mai multe avorturi din întreaga Europă, raportat la numărul de locuitori. Nimeni nu vrea să vorbească despre asta, căci teama de reacții negative e enormă, inclusiv în rândul medicilor.

„Domnește în continuare convingerea că e un păcat. Asta are de-a face cu rolul Bisericii care a format opinia publică și care se amestecă și azi, în anul 2020. Chiar și elevi din ultimele clase de liceu nu știu lucruri fundamentale despre sex. Fetele nici nu știu că ar trebui să meargă la ginecolog. Toate acestea sunt tabu”, a susținut Elpida Michailidou, profesoară de educație sexuală.

În societatea elenă tema avorturilor agită spiritele, chiar dacă întreruperile de sarcină sunt legale încă din 1986. Dreptul femeii asupra propriului trup intră, însă, în coliziune cu teama de oprobriul public.

Ultima oră
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul
21:15 - Mircea Geoană: NATO a făcut un apel și pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, respectiv Crimeea și Donbas. Prezența militară rusească, împotriva voinței țărilor respective (VIDEO)
21:05 - Gabriela Cristea, atacată dur de fani. Internauții au reacționat imediat și îi aduc acuzații grave prezentatoarei de la Mireasă