Elcen, despre căldura din București: ‘Unii nu credeau că suntem în colaps. În această iarnă vom trece prin management de criză’

Elcen, despre căldura din București: 'Unii nu credeau că suntem în colaps. În această iarnă vom trece prin management de criză'

Se apropie iarna, iar problemele cu apa caldă și căldura nu sunt încă rezolvate în București. Mai bine spus, sistemul de termoficare din Capitală este în colaps, spune Claudiu Creţu, administrator special al producătorului de energie termică Elcen, în cadrul unei conferințe a publicației Profit.

Elcen, despre situația din București: În această iarnă vom trece prin management de criză

Claudiu Creţu a spus că are încredere că primarul ales Nicușor Dan va rezolva această problemă gravă a Capitalei, afirmând că deja au avut loc discuții în acest sens.

Administratorul special al producătorului de energie termică Elcen mai spune însă că este nevoie de investiții masive și de timp pentru a schimba țevile și cazanele vechi de 50-60 de ani.

„A fost o vizită istorică, a fost pentru prima dată când un primar al Capitalei a venit în vizită la Elcen. Am avut o discuţie consistentă, de trei ore, pentru a gândi soluţii şi drumuri de urmat pentru încălzirea bucureştenilor şi investiţiile viitoare. Contextul este unul optimist”, a spus Crețu în cadrul conferinței amintite, transmite hotnews.

Elcen: Investițiile ar trebui demarate cel târziu în anul 2021

Sunt multe probleme de rezolvat în ceea ce privește furnizarea apei calde și a căldurii în Capitală.

Cazanele sunt de acum 50-60 de ani, motiv pentru care ar fi nevoie de investiţii în centrale noi, în ciclu combinat, de nouă generaţie, eficiente raportat la consumul de gaze şi la emisii.
De asemenea, la CET Sud, care asigură aproape jumătate din consumul din Bucureşti, ar fi nevoie de centrale noi de 200-400 de MW, iar la CET Grozăveşti e necesar un grup nou de 50 de MW.

Toate aceste investiții ar trebui demarate cel târziu în 2021, iar banii ar putea fi luați de la fondurile europene prin Fondul de ModernizareÎnsă, Claudiu Creţu, administrator special al producătorului de energie termică Elcen, spune că e nevoie și de timp. Poate dura chiar și câțiva ani pentru a schimba această infrastructură.

„Această iarnă o vom trece printr-un management de criză, printr-o gestionare a avariilor cât se poate de rapidă, astfel încât să nu fie probleme”, a precizat reprezentantul Elcen.

Potrivit acestuia, s-a ajuns în această situație din cauza faptului că Elcen este împărțit între „Ministerul Economiei, Energiei şi transportatorul şi distribuitorul de energie termică, RADET, actualmente Termoenergetica, în subordinea Primăriei Capitalei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:16 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație. Eu sunt optimist”
10:48 - Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda, însă compania publică finlandeză anunță că își va continua activitatea „în mod normal”
10:38 - Trafic intens către litoral și Valea Prahovei. S-au format coloane de mașini pe Autostrada Soarelui
10:12 - Mario Fresh a povestit cum a fost la prima întâlnire cu părinții Alexiei Eram: „Mai emoționat eram când am făcut cunoștință cu tatăl”
09:52 - Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent. Timpurile festive sunt aproape”