Sergiy Gerasymchuk, director adjunct al Centrului de studii sud-est europene de la Kiev, consideră că ar fi momentul ca Ucraina să fie cooptată în ceea ce ar putea deveni formatul București 10, potrivit g4media.ro.
TRAGEDIA MOMENTULUI! RĂMAS BUN, MIHAI CONSTANTINESCU! IMAGINI BOMBĂ CU LOCUL UNDE VA FI ÎNMORMÂNTAT (GALERIE FOTO)
Expertul ucrainean consideră că, astfel, actualul format (B9) ar putea fi mai eficient în ceea ce privește eforturile de contracarare a acțiunilor desfășurate de Rusia în regiune.
SUPER ECLIPSA! FENOMENUL APOCALIPTIC ANUNȚAT DE APOSTOLI! URGIA LOVEȘTE PESTE CÂTEVA ZILE (IMAGINI DE INFARCT)
Am fost de nouă ori la București în ultimul an, precizează Gerasymchuk, care notează în acest context că este limpede faptul că, în România, Rusia este percepută ca un stat agresor în raport cu Ucraina.
În acest context, Iulian Fota, directorul Colegiului Național de Informații de la București, a explicat că niciun stat din B9 nu și-a propus extinderea acestui cadru de cooperare, pentru că România nu dorește formarea unei coaliții regionale și trebuie să rămână fidelă unei singure alianțe, iar aceea este NATO.
Totuși, Fota a precizat că Rusia este o preocupare și pentru România, poate chiar cea mai mare. Chiar și așa, nu este singura amenințare, a adăugat directorul Colegiului de intelligence.
„În curând cred că vom vedea tot mai multe discuții în diverse formate, inclusiv în NATO, despre cum va trebui abordată relația cu China. (…) Centrul de greutate al provocărilor se mută dinspre vest spre est, spre China, spre Africa. Nu cred foarte mult în cooperarea multilaterală în materie de informații, ci mai degrabă în formatul bilateral sau bazat pe afinități civilizaționale, dacă pot spune așa, de exemplu SUA-Canada, SUA-Australia etc.
(…) Țările încearcă să construiască o lume globală nouă, nimeni nu știe cum exact va arăta ea, dar asta se întâmplă. Iar în această mișcare vedem că prevalează formatele de discuții bilaterale în fața celor multilaterale. S-a văzut asta și la Summitul G20 de la Osaka, unde discuțiile bilaterale au avut cea mai mare greutate.
De aceea, trebuie să întărim relația bilaterală. De aceea sugerez și Ucrainei, în primul rând, să își consolideze relațiile bilaterale.”, a explicat Iulian Fota.
Punctele de vedere au fost exprimate miercuri, la Kiev, în cadrul conferinței Bucharest 9: looking for cooperation on the Eastern NATO flank.