Expoziție-manifest pentru salvarea Palatului Reginei Maria din Mamaia: Acesta a ajuns în stadiul de ruină după ce a căzut pe mâna unor afaceriști apropiați de Adrian Năstase

Expoziție-manifest pentru salvarea Palatului Reginei Maria din Mamaia: Acesta a ajuns în stadiul de ruină după ce a căzut pe mâna unor afaceriști apropiați de Adrian Năstase

Ziarul Info Sud-Este va organiza în perioada 18-20 iulie o expoziţie-manifest pentru salvarea Palatului Reginei Maria, monument istoric de categoria A (interes național și internațional) care a ajuns în stadiul de ruină după ce a fost vândut ilegal în 2003, fără acordul Ministerului Culturii.

”Expoziția face parte din campania Info Sud-Est de informare și conștientizare a situației în care se află Palatul Regal din stațiunea Mamaia, construit la inițiativa Reginei Maria, între 1924-1926, și adus în stadiul de ruină după ce a fost transformat în club și exploatat sălbatic și fără respectarea legii, apoi incendiat”, notează organizatorii, citaţi de G4Media.

Organizatorii încearcă prin această expoziţie-manifest să aducă în atenţie povestea mai puțin cunoscută a monumentului istoric și de a preveni repetarea unor astfel de situații:

”Expoziția a fost organizată pentru ca oamenii să afle povestea unuia dintre cele mai negre episoade de distrugere a patrimoniului cultural și istoric de la malul mării. Pentru a înțelege că un asemenea dezastru poate fi reparat doar prin implicare și neuitare. Și pentru a conștientiza că niciun alt monument istoric din Constanța nu trebuie să mai aibă, vreodată, aceeași soartă”, mai notează Info Sud-Est.

Palatul Regal din Mamaia a fost vândut ilegal în anul 2003, fără acordul Ministerului Culturii. Ulterior, acesta a fost transformat în club, exploatat sălbatic și distrus. Curtea palatului, de 1,5 hectare, a fost vândută de Primăria Constanța în 2004, tot ilegal, fără acordul Ministerului Culturii. Legea prevede că, în lipsa acordului Ministerului Culturii, astfel de tranzacții sunt considerate nule.

După campania de mediatizare a jurnaliștilor constănțeni, DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Radu Mazăre, care a fost condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate cu executare pentru vânzarea subevaluată a terenului palatului. În același timp, Ministerul Culturii a dat în judecată proprietarii și a invocat nulitatea vânzării monumentului istoric. Dosarul palatului se judecă la Tribunalul Constanța, în primă instanță.

Superafacerea a fost încheiată între Dan Lucian Victor și firma Light System. Dan Lucian Victor este finul lui Bartolomeu Finiș – un apropiat al lui Adrian Năstase și al tripletei Dorin Cocoș-Alexandru Bittner-Adrian Petrache. Iar Palatul Regal a ajuns chiar la unul dintre cei trei prieteni: Adrian Petrache, conform G4Media.

Și curtea Palatului, de 1,5 hectare, a ajuns tot la el și tot la un preț derizoriu. Radu Mazăre a vândut terenul cu 23 de euro/mp.