First Contact, aplicația din România care semnalează intrarea în contact cu o persoană infectată cu COVID-19

First Contact, aplicația din România care semnalează intrarea în contact cu o persoană infectată cu COVID-19
sursa foto: pixabay

First Contact este prima aplicație din România care avertizează utilizatorii dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19, păstrându-se anonimatul tuturor celor implicați: atât cei care avertizează (cei infectați), cât și cei care sunt avertizați că au fost expuși contaminării (contacții celor infectați).

Aplicația First Contact semnalează intrarea în contact cu o persoană infectată cu COVID-19

„Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte – așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai)”, spun dezvoltatorii aplicației.

Odată ce este instalată, aceasta va avertiza utilizatorul dacă a intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus. De asemenea, fiecare utilizator poate semnala dacă este infectat, păstrând confidențialitatea. Momentan, aplicația poate fi descărcată doar de către utilizatorii de Android.

Soluția, bazată pe Bluetooth, este general recunoscută (inclusiv în Recomandările Comisiei Europene) ca fiind cea mai indicată pentru a asigura utilizatorii că nu se pot produce intruziuni în viața lor private, fiind adoptată în 16 din cele 21 de țări UE.În cazul First Contact, nu este posibilă localizarea sau urmărirea utilizatorului (fie el și anonim) nici măcar pe baza semnalului Bluetooth, întrucât cheia de identificare a telefonului se schimbă frecvent.

Aplicaţia Corona Forms poate monitoriza cazurile confirmate de COVID-19

O altă aplicație, Corona-Forms, este utilă pentru realizarea unei hărți a incidenței SARS-CoV-2, fiind prezentată la începutul lunii de către Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Recent, aplicația a fost actualizată, iar noua funcţionalitate permite o monitorizare medicală a cazurilor de COVID-19 confirmate, pe baza informaţiilor introduse de laboratoarele.

Mai exact, persoanele testate primesc prin SMS şi e-mail rezultatele probelor, generate prin aplicație, iar ulteriror se vor genera rapoarte medicale ce vor fi transmise şi medicilor de familie, pentru a lua pacienţii în evidenţă.

În funcţie de rezultatul testelor efectuate, exista 3 tipuri de mesaje text şi e-mail-uri care sunt transmise de către aplicaţia Corona-Forms către persoanele testate sau la medicul de familie. Acestea cuprind informaţii privind rezultatul testelor efectuate, măsurile pe care persoana respectivă trebuie să le ia în funcţie de aceste rezultate, precum şi informarea medicului de familie cu privire la situaţia persoanei din listă.

„Când un rezultat vine de la un laborator, el ajunge în același timp la pacient în mesaj și în format electronic, apare și la DSP. Din datele pacientului apare la medicul de familie și tot din datele pacientului apare și la Casele de Asigurări de Sănătate.

E anunțat, se ia legătura cu medicul de familie, rămâne în izolare și monitorizare. Dacă avem un rezultat pozitiv și e asimptomatic, rămâne în legătură cu medicul de familie. Apariția unor simptome înseamnă reevaluarea, solicitarea unui transport, de obicei Departamentul pentru Situații de Urgență face acest transport, iar la spitalele dedicate se merge pe programare și se face o evaluare.

Dacă evaluarea nu confirmă modificări radiologice, se decide continuarea la nivel de domiciliu și în continuare se face monitorizarea cu un tratament de specialitate.

La fel, DSP-ul e cel care, tot în această platformă, va da acele decizii de concedii medicale, pe care le vor acorda medicii de familie în monitorizarea de până la 14 zile. Dacă cel care face testul îl primește megativ, la fel merge la medicul de familie care în continuare va decide dacă stă în concediu 5 sau 7 zile, în funcție de infecția respiratorie pe care a acuzat-o”, a explicat Nelu Tătaru, pentru B1 TV, cum va funcționa aplicația Corona-Forms.

Urmăriți B1TV.ro și pe