Raportul GRECO critică Legile Justiției, amendamentele propuse la Codurile Penale și atacurile la adresa șefei DNA. Grupul recomandă un rol mai important pentru CSM (VIDEO)

Raportul GRECO critică Legile Justiției, amendamentele propuse la Codurile Penale și atacurile la adresa șefei DNA. Grupul recomandă un rol mai important pentru CSM (VIDEO)

Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) a publicatraportul privind Justiția din România, în care se arată îngrijorat mai ales în legătură cu modificările aduse Legilor Justiției și cu amendamentele aflate acum în lucru pentru modificarea Codurilor Penale. În document, GRECO face referire și la încercările de schimbare a procurorului-șef DNA.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

GRECO avertizează că amendamentele în curs de pregătire pentru modificarea Codurilor Penale contrazic multe dintre angajamentele internaționale asumate de România.

Grupul se arată îngrijorat și de efectele pe care le poateavea aplicarea amendamentelor aduse Legilor Justiției.

GRECO cere majorității PSD-ALDE să renunțe la încercarea de a crea o secție specială pentru investigarea magistraților.

”În ultimii ani, deși îi este larg recunoscută eficiența în combaterea corupției, DNA a fost țina criticilor repetate venite din partea politicului. De cele mai multe ori, acest lucru s-a întâmplat sub forma atacurilor și comentariilor nepotrivite ale unor lideri politici anchetați chiar de DNA. (…) Unele dintre aceste comentarii au fost chiar atacuri la persoană împotrivaprocurorului-șef DNA”, mai arată GRECO.

Potrivit GRECO, CSM ar trebui să aibă un rol mai consistent în numirea/revocarea procurorilor cu funcții de conducere, alțiidecât Procurorul General. Procesul de numire/revocare trebuie să fie transparent și bazat pe criterii obiective.

Tags: