În ultima jumătate de an, tărani de prin trei localități argeșene și-au găsit timp pentru o îndeletnicire foarte bănoasă, dar ilegală: înarmați cu drujbe au pus la pământ copacii din trei păduri, arbori pe care i-au transformat apoi în cherestea. Hoții de lemn au fost prinși și cu ajutorul ”spionilor” din IGP care le-au supravegheat fiecare pas, relatează Libertatea.
Ultimul act al afacerii cu lemn furat din Ocolul Silvic Câmpulung Muscel și din două păduri private s-a scris miercuri când polițiștii argeșeni, mascații și procurorii le-au bătut bandiților la ușă. În total, 24 de persoane au fost luate pe sus și duse la audieri, însă investigatorii spun că din rețeaua care se întinsese printre țăranii din Rucăr, Albeștii de Muscel și Bughea de Sus ar mai face parte și alți indivizi care urmează să fie arestați.
Din ancheta și din filajele care s-au derulat pe durata a jumătate de an (octombrie 2016-martie 2017), acțiuni în care au fost implicați și ”spioni” din IGP, a reieșit că pe bandiți nimeni și nimic nu i-a putut opri să jefuiască sistematic cele trei păduri.
”Atât ziua cât și noaptea tăiau copacii. Veneau în echipe de cinci-șase indivizi, se împărștiau prin pădure și puneau la pământ câți copaci puteau să ducă, la un transport, cu căruțele. Apoi, arborii erau duși la gatere din Albești și din Bughea unde alți membri ai grupării îi transformau în cherestea pregătită pentru piața neagră a lemnului. O parte a lemnnului, chiar și neprelucrată, adică copacul tăiat, era vândută pe nimic chiar în sate, amatorilor de chilipiruri”, au dezvăluit surse judiciare.
Polițiștii argeșeni, mascații și procurorii au luat cu asalt criminalii forestieri
#DIRECT_ONE_xzosqs#
Lăudabilă acțiunea de stopare a măcelului forestier. Dar, dacă erau filați de 6 luni, timp în care consecințele faptelor lor erau clar iremediabile – organele de ordine nu se fac un pic părtașe la infracțiune? Când vezi un criminal că scoate toporul pentru a ucide, polițistul stă să facă poze sau ar trebui să stopeze pe loc infracțiunea?…
Per total în urma perchezițiilor, anchetatorii au mai descoperit ”parcul auto” folosit la transportul copacilor tăiați – trei dubițe și 29 de căruțe -, 59 de motofierăstraie sub lamele cărora au căzut mii de arbuști, dar și câțiva zeci de metri cubi de cherestea a căror valoare se ridică la câteva zeci de mii de lei. În cifre, afacerea cu lemn furat a țăranilor argeșeni dintre cele trei sate este echivalentul a 5.200 de copaci doborâți ilegal, adică 1.235 de metri cubi, în valoare de 163.000 de lei.