Încep înscrierile la Evaluarea Națională: Absolvenții clasei a VIII-a din seria curentă vor fi înscriși automat de școală

Încep înscrierile la Evaluarea Națională: Absolvenții clasei a VIII-a din seria curentă vor fi înscriși automat de școală

Absolvenții clasei a VIII-a pot începe, de luni, să se înscrie la Evaluarea Națională. Perioada înscrierilor se va încheia pe 11 iunie, iar prima probă a Evaluării este programată pe 22 iunie, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației.

Absolvenții clasei a VIII-a se pot înscrie, de luni, la Evaluarea Națională

La Evaluarea Națională se poate înscrie orice absolvent al clasei a VIII-a. Candidații din seria curentă nu trebuie să completeze nicio cerere pentru a fi înscriși la examen, a explicat secretarul de stat din Ministerul Educației, Maria Manea pentru Edupedu.ro. În schimb, absolvenții din anii precedenți trebuie să se prezinte la secretariatul unităților de învățământ cu o serie de acte. Este vorba despre certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă din care să reiasă anul absolvirii şi faptul că nu a participat la examenele naţionale.

”Pentru candidaţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în buletinul/cartea de identitate a candidatului sau a părintelui/tutorelui acestuia, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine Evaluarea Naţională la o unitate de învăţământ, stabilită de comisia judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu al candidatului. În afara acestei situaţii, înscrierea în alt judeţ este permisă numai cu aprobarea Comisiei Naţionale, în urma unei cereri motivate şi însoţite de documente doveditoare, transmise la Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii”, se menționează în metodologia de organizare a Evaluării Naționale.

Calendarul Evaluării Naționale

Absolvenții clasei a VIII-a vor începe probele Evaluării Naționale pe 22 iunie, atunci când este programat examenul scris la Limba și Literatura Română. Pe 24 iunie va avea loc proba scrisă la Matematică, iar pe 25 iunie,proba scrisă la Limba și Literatura maternă.

Primele rezultate ale Evaluării Naționale vor fi afișate pe 29 iunie. Candidații nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații până pe 30 iunie la ora 12.00.

Rezultatele finale ale Evaluării Naționale, după soluționarea contestațiilor, se vor afișa pe 4 iulie.

”La solicitarea comisiilor județene/comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sau din proprie inițiativă, Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naționale poate aproba, în situaţii excepţionale, prelungirea/reducerea perioadelor de evaluare/reevaluare a lucrărilor scrise ori de afişare a rezultatelor”, mai precizează reprezentanții Ministerului Educației.