Ioana Mihăilă prezintă luni, în plenul Camerei Deputaților, situaţia deceselor provocate de COVID-19

Ioana Mihăilă prezintă luni, în plenul Camerei Deputaților, situaţia deceselor provocate de COVID-19
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă prezintă luni, în plenul Camerei Deputaţilor, situaţia deceselor din cauza COVID-19, după ce Parlamentul a respins solicitarea PSD, în plenul reunit de săptămâna trecută, privind înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru verificarea raportările din perioada pandemiei.

Luni, de la ora 16:00, la solicitarea PSD, va avea locprezentarea raportului preliminar al Ministerului Sănătății, privind raportarea deceselor de Covid-19 şi clarificarea diferenţelor dintre sistemele de raportare, potrivit news.ro.

Joi, ministrula prezentat date din raport, declarândcă în 2020, conform datelor raportate de spitale către INSP, s-au înregistrat 227 de decese cu diagnostic principal COVID şi 25.879 de decese cu diagnostic secundar COVID. Au fost detectate diferenţe de 500 de cazuri între raportările unor spitale pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor.Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

DinRaportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19,rezultă că au existat cinci modificări ale modului de raportare, că până la 31 martie 2021 erau consemnate 31.132 de decese în alerte.ms.ro şi 23.931 în Corona Forms, deci o diferenţă de peste 7.000, iar pe luni diferenţele sunt tot mai mari, pe măsură ce modul de raportare a devenit mai complex.

De asemenea, au fost identificate 13 spitale cu abateri mari ale cifrelor raportate. Concluziile au fost că există un nivel de cunoaştere redus şi confuzii ale celor care raportează, că multe spitale nu raportează toate decesele COVID la DSP, iar unele raportează toate decesele în alerte.ms.ro, precum şi întârzieri de până la două luni în raportarea deceselor, iar organizarea privind raportarea diferă uneori de la un spital la altul.