Iohannis, despre începerea noului an școlar în contextul creșterii masive a cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19: Activitatea în școli va fi afectată

Iohannis, despre începerea noului an școlar în contextul creșterii masive a cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19: Activitatea în școli va fi afectată
Captură B1 TV

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, întrebat despre un eventual mesaj pe care l-ar transmite cadrelor didactice odată cu începerea noului an școlar 2020 – 2021 în contextul crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 că în situația în care ”va crește neașteptat numărul persoanelor internate la terapie intensivă s-ar putea apela un timp scurt la motode care au mai fost folosite: învățământul online sau săptămâna altfel, care există ca și structură în anul școlar”.

Klauss Iohannis:Activitatea în școli va fi afectată

Având în vedere faptul că România este în prezent pe primul loc la decesele cauzate de virusul ucigaș Covid-19, președintele Iohannis ia în calcul chiar și cel mai negru scenariu în ceea ce privește reînceperea cursurilorșcolare. Cu toate acestea, Klaus Iohannis a subliniat că speră ca lucrurile să nu degeneze atât de mult.

”Eu sper să nu fie cazul să ajungem acolo.”, a mai spus președintele Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă.

Iohannis susține faptul că ţara noastră a controlat epidemia, ”până când PSD a tărăgănat adoptarea legii carantinei”. Pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirii cu noul virus ucigaș Covid-19, președintele a tras din nou un semnal de alarmă cu privire la respectarea tuturor măsurilor de igienă impuse de autoritățile competente.

”Am discutat, evident, și în ultimele zile cu ministrul Sănătății și pe tot parcursul pandemiei. Datele sunt îngrijorătoare și exact din acest motiv eu repet la fiecare apariție publică ca oamenii să aibă grijă, să păstreze distanța, să se spele pe mâini. Este evident că doar aceste lucruri ne protejează și îmi pare rău că trebuie să repet mereu. Dacă nu vreți să ajungeți la spital, feriți-vă de boală. Mască, distanță, igienă. Statisticile dacă le luăm pe ultimele două săptămâni, ne arată o creștere a epidemiei la noi, dar dacă ne uităm pe toată perioada, de când a apărut pandemia în Europa, nu stăm cel mai rău. (…) Asta cu vina autorităților cred că am mai discutat-o și putem să ne amintim că noi n-am stat rău la controlul epidemiei până când în ParlamentPSDa tărăgănat adoptarea legii carantinei.”, a avertizat președintele Klaus Iohannis.

În ceea ce privește alegerile locale, oficialul a subliniat faptul că activitatea școlară va fi cu siguranță afectată de acestea.

”Este foarte clar că activitatea în școli va fi puternic deranjată de acestealegeri locale, pentru că amenajarea secțiilor de vot nu se poate face peste noapte. Deci, cel puțin cu o zi două înainte de vot, sălile vor trebui să fie libere.”, a menționat acesta.

Iohannis: Boala nu este previzibilă

Președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre faptul că părinții vor fipuși în fața faptului împlinit având în vedere că aceștiavor afla cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar care este, de fapt,scenariul după care se varelua activitatea elevilor.

”Din păcate boala nu este previzibilă și evoluția vedem că este imposibil de prezis.Noi am sperat, dacă ne amintim cu toții, acum poate două luni de zile, să ajungem cât de curând să avem sub 100 de cazuri noi pe zi, dar din păcate lucrurile au luat o cu totul și cu totul altă turnură și prin vina unor politicieni, și iată că ne confruntăm în medie cu peste 1.000 de cazuri zilnic. Chiar dacă este puțin mai greu de acceptat, asta este evoluția epidemiei. Trebuie să fim realiști, trebuie să fim pregătiți și trebuie să luăm măsurile atunci când avem toate datele.”, a mai precizat Klaus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a vorbit și despre un eventual vaccin care ar putea fi distribuit în rândul elevilor pentru ca aceștia să fie imunizați.

”În măsura în care vom dispune de acest vaccin, se va repune întrebarea dacă vaccinarea trebuie să fie obligatorie sau nu. Eu sunt de părere că lumea trebuie să se vaccineze, dar dacă putem să condiționăm mersul la școală de vaccinare este o întrebare care va trebui analizată foarte, foarte atent. Cred că este foarte bine să fie vaccinați copiii, dar nu cred că este bine să le fie îngrădit dreptul la învățătură dacă părinții din varii motive hotărăsc să nu vaccineze atunci copilul.”, a afirmat acesta.

Întrebat dacă are un mesaj direct pentru profesorii din România, Klaus Iohannis a spus:Evident că voi avea un mesaj special pentru dascăli, pentru elevi, dar acest mesaj special îl voi livra cu o ocazie specială, și nu în cadrul unei conferințe uzuale. Voi avea cu certitudine un mesaj atunci când începe școala.”