Istoria jocurilor de noroc

Istoria jocurilor de noroc

Încă din cele mai vechi timpuri oamenilor le-a plăcut să își încerce norocul, este un sentiment care incită iar dacă norocul poate aduce anumite câștiguri, cu certitudine norocul merită încercat. Există o strânsă legătură între istoria umanității și istoria jocurilor de noroc deoarece oricât de îndepărtat am privi în istorie, reușim să găsim dovezi ale existenței unor astfel de activități.

De exemplu, în anul 2300 î. Hr., în China Antică, s-au găsit primele dovezi concrete ale practicării unui joc de noroc: niște plăcuțe folosite pentru un joc de tipul loteriei. În Europa, loteriile au apărut în timpul Imperiului Roman dar se organizau la petrecerile private ale nobililor. Fiecare invitat prima un bilet iar premiile constau în articole de lux. Prima loterie care punea bilete la vânzare unui public a apărut tot în Imperiul Roman. Împăratul Augustus a organizat această vânzare iar banii câștigați din vânzarea de bilete erau folosiți pentru reparațiile Romei.

Mai apoi, în secolul al XV-lea, în Țările de Jos, au fost înregistrate și primele loterii care aveau premii în bani. Acestea dovedindu-se foarte populare, s-au extins în majoritatea țărilor vest-europene, America iar apoi în întreaga lume. În România, Loteria este o instituție cu tradiție a societății noastre și a fost înființată în anul 1906.

Poetul grec Sofocle susținea că zarurile au fost inventate de un erou mitologic în timpul asediului Troiei dar mai știm că în anul 3000 î. Hr. au fost dezgropate niște zaruri dintr-un mormânt egiptean.

Tot în China au fost văzute și primele cărți de joc, prin secolul IX-lea. Cel mai vechi joc de cărți care este încă jucat astăzi în cazinouri este cel de baccarat. Acesta a migrat în ani 1400 din Italia spre Franța.

Anul 1796 marchează apariția ruletei americane. Abia după alți 50 de ani apare și ruleta europeană, cea cu un zero. Popularitatea acestei rulete europene a luat amploare odată cu introducerea ei în celebrul cazino de la Monte Carlo devenind unul din cele mai atractive jocuri de noroc până în zilele noastre.

Originile jocurilor blackjack și poker rămân necunoscute încă, toate informațiile existând doar sub formă de zvon. Unii istorici susțin că pokerul ar proveni din Persia secolului al XVII-lea, în timp ce alții spun că jocul pe care îl știm astăzi a fost inspirat de un joc francez numit Poque. Ceea ce știm sigur este că actorul englez, Joseph Crowell, a raportat că o formă recunoscută a jocului se juca în New Orleans în 1829.

Secolul al XIX-lea este momentul apariției primelor mașini de tip slot. Cel care a creat sloturile este Charles Fey iar invenția lui, ce funcționa pe bază de manetă ce acționa cele 3 role, avea să devină una dintre cele inovatoare invenții la momentul respectiv.

Când vine vorba de locurile oficiale în care oamenii jucau jocuri de noroc, trebuie să menționăm că anul 1638 marchează apariția primului cazino din întreaga lume, în Veneția. În America, odată cu legalizarea jocurilor de noroc, în 1931, apar și primele cazinouri, în statul Nevada. Iar următorul moment marcant în istorie este apariția primului cazino virtual, în 1996.

În România, cele mai vechi cazinouri sunt cele de la Vatra Dornei, Constanța, Sinaia, Arad. Acestea sunt adevărate bijuterii arhitecturale încărcate cu istorie. Jocurile de noroc au fost, însă, interzise pe perioada conducerii regimului comunist. După căderea comunismului, au fost din nou, în 1998 au fost introduse licențele obligatorii iar abia în 2015 s-au legalizat și au început să apară cazinourile online. Acest eveniment a fost unul benefic pentru economia României dat fiind faptul că industria jocurilor de noroc și a cazinourilor online generează venituri foarte mari și plătește o mare parte din aceastea către stat.

Situația aceasta este valabilă pentru întreaga lume, iubitorii de jocuri de noroc s-au mutat în mediul online odată cu avansarea tehnologiei și cu dezvoltarea internetului. Aceștia pot accesa facil și rapid sloturile, jocurile de ruletă, blackjack și de poker ba chiar pot paria de oriunde în lume și se pe orice dispozitiv. Conform unor estimări publicate la mijlocul anului 2020, dimensiunea pieței industriei globale a cazinourilor și a jocurilor de noroc online a atins un total de 227 miliarde de dolari. Suntem cu toții de acord că cel mai popular joc de noroc din întreaga lume este pokerul. Fie că este la un nivel profesionist, fie doar amator, pokerul este îndrăgit datorită faptului că oferă un echilibru între plăcere și câștig financiar. În România există destul de mulți iubitori ai pokerului de orice tip în cazinourile fizice oficiale sau virtuale. Texas Hold’em este cea mai populară versiune de poker însă platformele online precum 888poker pun la dispoziție jucătorilor toate tipurile de poker cunoscute cu posibilitatea de a juca la mese cash sau de a se înscrie la turnee.

Remarcăm, deci, faptul că jocurile de noroc au o istorie îndelungată și anevoioasă însă un lucru este cert: expansiunea acestei industrii a avut numai un trend ascendent iar adaptările la noile tehnologii nu au întârziat să apară, transformând gamblingul într-o formă plăcută, rapidă și ușoară de relaxare.