Klaus Iohannis, mesaj DUR pentru guvern de la Ambasada SUA: Sper ca noul Guvern instalat să ia aminte (VIDEO)

Klaus Iohannis, mesaj DUR pentru guvern de la Ambasada SUA: Sper ca noul Guvern instalat să ia aminte (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent marți seară la recepția organizată la Ambasada SUA din București cu ocazia Zilei naționale a Statelor Unite. La eveniment au participat numeroși lideri politici, dar și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, care este implicată în acest moment într-un scandal de proporții privind activitatea de la DNA.

În discursul pe care l-a susținut la acest eveniment șeful statului a vorbit despre importanţa zilei de 4 iulie, parteneriatul dintre România şi SUA, dar a avut și un mesaj pentru guvernul Tudose.

Klaus Iohannis, mesaj DUR pentru guvern de la Ambasada SUA: Laura Codruța Kovesi, prezentă la recepția de Ziua Statelor Unite

#DIRECT_ONE_x532sr#

Iohannis și-a exprimat speranța că executivul român va ține cont de faptul că pentru a veni în România, investitorii străini au nevoia de garanția unui climat stabil și transparent în țara noastră.

”În acest an sărbătorim două decenii de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

Parteneriatul a influențat decisiv evoluția României în acești 20 de ani. În acești 20 de ani, România a învățat, inclusiv cu sprijinul Statelor Unite, ce înseamnă forța democrației și respectul față de justiție, stat de drept și transparență.

(…)

Cetățenii României de azi și-au demonstrat maturitatea și verticalitatea morală. Acum este timpul ca țara să fie guvernată responsabil și predictibil, punând interesul cetățeanului pe primul loc și dovedind partenerilor noștri străini că România este același partener stabil, care își respectă angajamentele asumate.

Celebrăm astăzi Ziua Națională a Statelor Unite la mai puțin de o lună de la vizita pe care am efectuat-o la Washington.

Am avut întâlniri excelente și deosebit de fructuoase la nivelul Congresului și al Administrației americane, culminând, desigur, cu întâlnirea din 9 iunie cu Președintele Donald Trump.

Această întâlnire, ca de altfel întreaga vizită la Washington, a reprezentat o reconfirmare a angajamentului Statelor Unite pentru dezvoltarea și extinderea Parteneriatului nostru Strategic și pentru securitatea regiunii noastre, inclusiv a României. De asemenea, a fost o recunoaștere a capacității României de a fi furnizor de securitate și de a acționa ca stat-pilon în regiune, pentru proiectarea valorilor noastre comune. Am stabilit, așadar, împreună cu Președintele Trump, să ne amplificăm eforturile pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic, în toate domeniile sale.

Trebuie să aducem la nivelul de excelență al cooperării politico-militare și de securitate și cooperarea economică, respectiv cea culturală, inclusiv pe palierul cercetării și inovării.

Pentru că am amintit cooperarea economică, este important să intensificăm schimburile comerciale și investițiile capitalului american în România, dar și susținerea interesului oamenilor de afaceri români pentru piața americană, recent dovedit de participarea – tot mai numeroasă de la an la an – a companiilor românești la evenimentul «Select USA».

În același timp, folosesc acest prilej pentru a reitera faptul că pentru investitorii străini – pentru ca România să atragă companii americane, de exemplu – este foarte importantă asigurarea unui climat general atractiv și stabil, cu un cadru legislativ predictibil și transparent, cu o birocrație redusă și respect față de statul de drept.

Sper ca noul Guvern instalat să ia aminte la aceste principii fundamentale.

(…)

În ceea ce privește dimensiunea militară a relației noastre, care este excelentă atât la nivel bilateral, cât și în cadrul NATO, Statele Unite rămân principalul garant al securității României, care, la rândul său, își aduce o contribuție consistentă și apreciată, inclusiv pentru securitatea SUA.

(…)

Sunt convins că, după întâlnirea cu Președintele Trump, relația dintre România și Statele Unite este mai puternică decât oricând și are, așa cum a punctat Președintele Trump, un viitor «foarte, foarte luminos»”, a spus Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu