Klaus Iohannis: Stoparea pandemiei de COVID-19 depinde și de modul de răspuns al orașelor și al marilor comunități la necesitatea respectării măsurilor de protecție

Klaus Iohannis: Stoparea pandemiei de COVID-19 depinde și de modul de răspuns al orașelor și al marilor comunități la necesitatea respectării măsurilor de protecție
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a atras atenția sâmbătă, în mesajul pe care l-a transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Orașelor, că, în lupta cu pandemia de COVID-9, este foarte important răspunsul marilor comunități la apelul de respectare a regulilor de protecție sanitară, menite să limiteze răspândirea coronavirusului. De asemenea, șeful statului a precizat că situația sanitară din acest moment a scos la iveală și faptul că este nevoie de o dezvoltare a orașelor, cu accent pe spațiile verzi și reducerea traficului.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Orașelor: Stoparea pandemieidepinde și de modul de răspunsal marilor comunități

”În această perioadă dificilă pe care o traversăm, stoparea pandemiei de COVID-19 depinde și de modul de răspuns al orașelor și al marilor comunități la necesitatea respectării măsurilor de protecție pentru limitarea răspândirii coronavirusului și protejarea celor dragi. Salut mobilizarea puternică pe care am văzut-o în aceste luni din partea societății civile, a asociațiilor comunitare, a cetățenilor pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile ori a cadrelor medicale din comunitatea lor urbană. Măsurile de igienă personală, distanțarea și masca rămân esențiale în a limita răspândirea COVID-19 în comunitatea noastră și a-i proteja astfel pe cei dragi și vulnerabili în fața bolii”, a transmis Klaus Iohannis în mesajul publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Astfel, șeful statului a pus accent pe necesitatea ca zonele urbane din România să se dezvolte pe baze sustenabile.

”Pandemia de COVID-19 a evidențiat faptul că orașele noastre au nevoie să se dezvolte pe baze sustenabile, astfel încât trebuie să regândim prioritățile referitoare la dezvoltarea urbană. Printre altele, pandemia ne-a arătat cât de importante sunt spațiile verzi pentru recreere si socializare și cum un trafic mai redus duce la o calitate superioară a aerului în zona urbană și la mai puține îmbolnăviri respiratorii.

Orașele României joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, pe care ni le-am asumat ca membri ONU, și a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, conform Acordului de la Paris. Măsurile pentru sănătatea planetei sunt, înainte de toate, măsuri pe care le luăm pentru sănătatea și calitatea vieții noastre și pentru binele generațiilor următoare. Autoritățile care se ocupă de managementul orașelor trebuie să implice comunitățile strategic și sistematic în planificarea urbană, în implementarea și monitorizarea de politici publice, pentru a modela împreună orașele viitorului”, a mai transmis președintele.

Iohannis: Calitatea vieții în orașe depinde în primul rând de comportamentul fiecăruia dintre noi

Iar pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor, spune Klaus Iohannis, este nevoie de un parteneriat solid între autorități și cetățeni.

Totodată, șeful statului a menționat o serie de măsuri care ar trebui să fie implementate urgent de autorități, una dintre ele fiind adoptarea unei legislații privind protejarea calității aerului și a apei, la care se adaugă colectarea selectivă, facilitarea reutilizarea materialelor, amenajarea de noi spații verzi și de recreere ușor accesibile, dezvoltarea unor soluții de termoficare sustenabile și mobilitate urbană cu o amprentă mică de dioxid de carbon.

Cu toate acestea „indiferent cât de bune ar fi măsurile adoptate de administrație, calitatea vieții în orașe depinde în primul rând de comportamentul fiecăruia dintre noi, cetățenii, și de alegerile pe care le facem zilnic. Predarea selectivă a plasticului și hârtiei, reutilizarea sacoșelor de cumpărături, folosirea pe scară largă a bicicletei pentru deplasări urbane pot părea lucruri minore, dar care au potențialul de a schimba la față radical orașele României în următorii ani”, a mai precizat Klaus Iohannis.