Incidente în Valea Uzului: Zeci de români au intrat cu forța în Cimitirul eroilor, păzit de membri ai comunității maghiare, care au vrut să interzică accesul acestora / Reacții: Meleșcanu, UDMR, șeful CNCD, Jandarmerie, George Simion (VIDEO, FOTO)

Incidente în Valea Uzului: Zeci de români au intrat cu forța în Cimitirul eroilor, păzit de membri ai comunității maghiare, care au vrut să interzică accesul acestora / Reacții: Meleșcanu, UDMR, șeful CNCD, Jandarmerie, George Simion (VIDEO, FOTO)

UPDATE: Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, a avut o convorbire telefonică, joi, cu Peter Szijjarto, omologul său maghiar. Meleșcanu i-a solicitat lui Peter Szijjarto să transmită un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor. (Detalii AICI)

UPDATE: Kelemen Hunor, președintele UDMR, i-a cerut premierului Dăncilă să o demită pe Carmen Dan din fruntea Ministerului de Interne, dar și pe prefectul județului Harghita, în urma incidentelor de la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului. (Detalii AICI)

UPDATE: Fostul președinte Traian Băsescu, viitor europarlamentar PMP, a declarat că problema din Valea Uzului are sămânța unui conflict interetnic, iar situația tensionată a plecat de la niște extremiști maghiari. Un rol l-a avut și UDMR, care a susținut că acest cimitir internațional al eroilor se află pe teritoriul județului Harghita, de parcă Harghita nu e tot în România. (Detalii AICI)

UPDATE: Partidul Mișcarea Populară solicită intervenția președintelui Klaus Iohannis pe tema conflictului de la Cimitirul Internațional al Eroilor. PMP susține că liderii politici ai comunității maghiare au nevoie de o atmosferă otrăvitoare a relațiilor dintre etnia majoritară și cea minoritară, în condițiile în care și-au pierdut credibilitatea din punct de vedere politic. (Detalii AICI)

UPDATE: Jandarmeria Română a precizat că, pe durata desfășurării evenimentului de la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, nu au existat violențe între participanți, dar nici între participanți și forțele de ordine. (Detalii AICI)

UPDATE: George Simion, liderul unioniștilor, consideră că partidele românești sunt complice cu UDMR de prea mult timp, adăugând că se fac „prea multe cedări” în Harghita și Covasna, dar și că „prea multe simboluri românești sunt batjocorite”. (Detalii AICI)

UPDATE: Asztalos Csaba, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a declarat, pentru B1 TV, că toată problema de la Valea Uzului a pornit de la faptul că Primăria Dărmănești a amplasat cruci într-un cimitir care, de fapt, aparține altei localități. Mai mult, crucile nu au fost puse pe mormintele eroilor români, ci pe mormintele ostașilor din armata austro-ungară. Asztalos Csaba a mai spus că în acest caz am putea vorbi inclusiv despre profanare de morminte. ”Nu înțeleg cum poți veni la o comemorare a eroilor cu boxe într-un cimitir, nu înțeleg de ce trebuie să forțezi o poartă, de ce trebuie să stai cu picioarele pe cimitirul cuiva indiferent de naționalitate și multe alte lucruri”, a mai spus președintele CNCD. (Detalii AICI)

UPDATE: UDMR condamnă ferm orice act de violență și lansează un apel către autorități pentru identificarea imediată și tragerea la răspundere a celor care ”s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forța în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității noastre”. (Detalii AICI)

UPDATE:Au apărut primele imagini ale momentelor tensionate din Valea Uzului, dar și din timpul evenimentului de comemorare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

UPDATE:În cele din urmă, românii au reușit să intre în Cimitir.

Peste 1.000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Internațional al eroilor Valea Uzului, cu scopul de a nu le permite asociaților românești să-și desfășoare manifestația plănuită, potrivit stiripesurse.ro.

„Sunt cel puțin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar și din Covasna, este o acțiune de solidaritate și de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al județului Harghita. Este un lanț uman, suntem atât de mulți oameni încât nici nu trebuie să ne ținem de mâini, stăm unii lângă alții doar la intrarea în cimitir. Așteptăm și vedem ce se întâmplă. Prin acțiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situația, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România și Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a spus Korodi Atilla, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților.

Cu ocazia Zilei Eroilor, sărbătorită în fiecare an simultan cu Înălțarea Domnului, mai multe asociații românești au anunțat că se vor deplasa la Cimitirul Valea Uzului pentru a-și aduce omagiile pentru ostașii români. Totodată, etnicii maghiar și-au anunțat și ei prezența, astfel că peisajul este unul extrem de tensionat.

Tags: