Lidl, amendat cu 350.000 de lei de ANPC. Vitrine frigorifice murdare, insecte în vitrine și produse expirate, printre neregulile descoperite de inspectori

Lidl, amendat cu 350.000 de lei de ANPC. Vitrine frigorifice murdare, insecte în vitrine și produse expirate, printre neregulile descoperite de inspectori
Foto: Pixabay.com

Inspectorii ANPC au verificat mai multe magazine Lidl din țară și au amendat retailerul cu 350.000 de lei. Cele mai frecvente nereguli descoperite au fost vitrine frigorifice murdare, cu insecte moarte, dar şi produse expirate.

Nereguli în magazinele Lidl

În urma unor sesizări primite în întreaga ţară, echipe de comisari pentru protecţia consumatorilor au efectuat o serie de controale la magazine ale lanţului retailerului Lidl Discount, la nivel naţional.

În urma verificărilor, până în acest moment, au fost aplicate amenzi de peste 350.000 de lei, la care s-au adăugat măsuri complementare de:

 • încetare a practicilor comerciale incorecte
 • retragerea de la comercializare a produselor alimentare neconforme
 • oprirea temporară a prestării serviciului pentru anumite zone din magazine, în general, cele care conțineau vitrine de refrigerare sau de congelare
 • propuneri de suspendare a activității pentru o perioadă de până la 6 luni, la un magazin din județul Ilfov

Cele mai frecvente abateri constatate au fost:

 • utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate sau într-o fază avansată de deteriorare
 • comercializarea unor produse cu termen de valabilitate depășit
 • comercializarea unor legume-fructe cu modificări din punct de vedere organoleptic
 • prezența unui strat gros de gheață pe lăzile frigorifice
 • prezența unor insecte congelate în vitrinele frigorifice, a unor resturi alimentare, praf sau lichide provenite de la defecțiuni de funcționare
 • neconcordanța prețurilor de la raft cu cele de la casa de marcat
 • nerespectarea regulilor privind promoțiile
 • deficiențe privind modul de preparare a produselor de patiserie-brutărie
 • utilizarea unor agregate de coacere neigienizate
 • deficiențe frecvente de etichetare și informare a consumatorilor

”Mă surprinde să continui să văd astfel de imagini, în marile magazine. Este intolerabil să găsești insecte congelate într-o vitrină depre care reprezentantul operatorului economic spune ca sunt igienizate la fiecare două zile. Tocmai am intrat în luna sărbătorilor de iarnă și îi anunț pe toți operatorii economici că vom intensifica și mai mult controalele, în mod deosebit în zona alimentară”, a declarat Mihai Culeafă, președintele ANPC.

Ultima oră
21:53 - Vasile Dîncu, declarații despre stadiul a două investiții în Apărare: Ce se întâmplă cu proiectul de modernizare a bazei de la Kogălniceanu și cu achiziția de corvete (VIDEO)
21:40 - Vasile Dîncu: Rusia, principalul element turbulent în această parte a Flancului Estic. A recupera niște teritorii de la Ucraina are pentru Moscova și o încărcătură simbolică (VIDEO)
21:15 - Vasile Dîncu: În niciun scenariu nu e vorba de război în România sau de participarea noastră directă la un conflict militar / Românii nu trebuie să se îngrijoreze, căci facem parte din NATO, cea mai puternică alianță (VIDEO)
21:12 - Vasile Dîncu, despre o strategie privind minoritățile de la granița României cu Ucraina: Există o clauză de ajutor și sprijin pentru refugiați (VIDEO)
21:12 - Majoritatea vehiculelor de transport de pe A1 depășesc greutatea maximă admisă, spun drumarii: Nu putem repara drumurile în ritmul în care le distrug transportatorii
21:07 - Halep îi dă replica lui Djokovic, după părăsirea Australian Open: „Cred că tenisul nu avea nevoie de aşa ceva”
21:00 - Alexandru Rafila îi sfătuiește pe românii care au completat formularul PLF, dar tot au fost amendați, să conteste sancțiunea (VIDEO)
20:54 - Drama prin care trece Xonia, după eliminarea de la Survivor România 2022: Am crezut că mi-am imaginat eu
20:33 - Novak Djokovic, huiduit la scenă deschisă pe Rod Laver Arena. Declarația cu care Daniil Medvedev i-a enervat pe spectatorii prezenți la Australian Open (VIDEO)
20:30 - SUA oferă un răspuns scris privitor la cererile de securitate ale Rusiei. Retragerea NATO nu este luată în discuție