Cuvântul„lockdown”, echivalentul „carantinei” în limba română, a fost alescuvântul anuluide dicționarulCollins. ‘Lockdown’ este un cuvântfoarte des folosit de la începutul pandemiei de Covid-19 și susprinde exeriența a miliarde de oameni, spun reprezentanții discționarului.
Potrivit Collins, cuvântul pe care îl defineşte drept „impunerea unor restricţii stricte privind călătoriile, interacţiunea socială şi accesul la spaţiile publice” a fost ales pentru că reprezintă o „experienţă unificatoare pentru miliarde de oameni din întreaga lume”.
Dacă anul trecut era folosit de 4.000 de ori, în 2020, pe fondul pandemiei decoronavirus, a apărut de peste 250.000 de ori.
Şase din zece cuvinte selectate pe lista scurtă au fost asociate pandemiei, printre acestea numărându-se „coronavirus”, „autoizolare” şi „distanţare socială”.
„Surprinde experiența comună a miliarde de oameni”, potrivit celor de la Collins.
„Lockdown”, cuvântul anului 2020
Alte cuvinte mult utilizate anul acesta sunt„șomaj tehnic”,„autoizolare”și„distanțare socială”.
Printre cuvintele incluse pe lista scurtă s-a numărat şi „TikToker”, pe care Collins îl defineşte drept „o persoană care distribuie sau apare în mod regulat în înregistrări video pe TikTok”, o aplicaţie de partajare video.
Cuvântul „BLM”, prescurtarea „Black Lives Matter”, a figurat, de asemenea, pe lista scurtă, notează DPA. Collins îl defineşte drept „o mişcare care face militează împotriva violenţei şi opresiunii rasiale”. BLM a început sub forma unei mişcări online declanşate de uciderea adolescentului neînarmat afro-american Trayvon Martin, în 2012, în Statele Unite.
În mod tradițional, spre sfârșitul fiecărui an, dicționarele consacrate din lume aleg cuvântul anului.