Majoritatea deșeurilor care vin în România trec pe la frontiera cu Ungaria. Care sunt statele care ne trimit deșeuri

Majoritatea deșeurilor care vin în România trec pe la frontiera cu Ungaria. Care sunt statele care ne trimit deșeuri
Incendiu la un centru de colectare și reciclare a deșeurilor din Chitila. Sursă foto: Ministerul Mediului / Facebook

Ca urmare a intensificării activităților de combatere a operațiunilor ilegale cu deșeuri de către Ministerul de Interne, în cooperare cu celelalte autorități competente, în cursul anului 2022, numărul de infracțiuni sesizate și de contravenții aplicate, precum și cantitatea de deșeuri și de substanțe periculoase confiscate au înregistrat o creștere semnificativă față de anii 2021 și 2020.

În anul 2022, structurile MAI, pentru prevenirea și combaterea operațiunilor ilegale cu deșeuri au verificat 12.730 de obiective/locații de interes și 3.791 de societăți comerciale cu obiect de activitate gestionarea deșeurilor, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Frontiera cu Ungaria, asaltată de gunoaie

La nivelul frontierei cu Ungaria, conform polițiștilor, au fost depistate cele mai multe transporturi ilegale de deșeuri, 72% din totalul cazurilor.

Tot la frontiera cu Ungaria au fost confiscate cele mai mari cantități de deșeuri, respectiv 64% din totalul cantității depistate.

Deșeurile au provenit din Germania, Bulgaria, Italia, Grecia, Ungaria, Austria, Franța, Olanda, Ucraina sau Serbia.

S-au dublat infracțiunile de acest gen

La nivelul Poliției Române au fost sesizate 1.009 infracțiuni, fiind înregistrată o creștere cu peste 100% față de anul 2021 (488 infracțiuni) și 2020 (458 de infracțiuni).

Au fost cercetate 282 de persoane, față de 20 dintre acestea fiind dispuse măsuri preventive. Cele mai multe infracțiuni au fost sesizate la nivelul județelor Iași, Giurgiu, Ilfov, Vrancea, Bistrița-Năsăud, Prahova, Cluj, Vaslui, Botoșani, Alba și Vâlcea.

Doar anul trecut, au fost aplicate 968 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.049.875 lei, de 4,5 ori mai multe față de anii anteriori.

Cele mai multe sancțiuni contravenționale au fost aplicate la nivelul județelor Ilfov, Bacău, Covasna, Mehedinți, Prahova, Vâlcea, Gorj, Bistrița-Năsăud, Argeș și Teleorman, potrivit MAI.

Materiale și substanțe confiscate

Comparativ cu anul 2021, anul trecut au fost confiscate:

– substanțe periculoase: 9.400.380 kg (+9.233.844 kg) și 20.922 litri (+13.938 litri)

– deșeuri periculoase: 230.555.850 kg (+230.168.568 kg) și 118.263 litri (+43.769 litri).

Deșeurile de granițe

La punctele de trecere a frontierei, în urma acțiunilor desfășurate de către polițiștii de frontieră, în colaborare cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, au fost depistate 269 de transporturi ilegale de deșeuri, care conțineau peste 4.000 de tone de deșeuri diverse, precum metal și hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sticlă, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice sau electronice.

Deșeurile depistate au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin, respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă).

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)